Saborg/Bergen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Saborg/Bergen var en sabotasjeorganisasjon i Bergensområdet under andre verdenskrig. Den hadde sitt opphav i Wollweber-organisasjonen, som i Bergen ikke klarte å organisere sabotasje etter 1941. Medlemmene i den gruppen hadde blitt spredt mellom andre grupper. Høsten 1943 ble det på et møte mellom Asbjørn Sunde og NKPs ledelse bestemt at man skulle gjøre et nytt forsøk.

Den første aksjonen ble gjennomført 23. november 1943, og var et mislykket forsøk på å sprenge et militærtog ved Grime. I løpet av vinteren 1943/1944 fikk gruppa kontakt med Helen Mowinkel-Nilsen og Louis Pettersen, som var agenter for SOE. De sørget for at det kom inn støtte fra SOE og Forsvarets Overkommando, til tross for at gruppa hadde sitt opphav i den kommunistiske motstandsbevegelsen. Samarbeidet mellom gruppa og Sundes instruktører opphørte i oktober 1944, og Saborg beveget seg fra den kommunistiske motstandsbevegelsen mot den offisielle.

Etter dette klarte gruppa å gjennomføre 23 aksjoner, de fleste av dem i perioden oktober til desember 1944. Blant aksjonene var:

Det var omkring seksti personer tilknyttet Saborg, hvorav omkring tyve var sabotører. Det ble også organisert en tilknyttet gruppe i Stavanger, som ble ledet av Helge Hansen og som gjennomførte egne aksjoner.

I perioden desember 1944 til januar 1945 ble gruppa rullet opp av Gestapo.

Litteratur