Salangen Samvirkelag

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Salangen Samvirkelag organiserte seg på Laberg i Salangen kommune den 14. oktober 1945. 53 andelshavere var innmeldt og Magnus Steien var tilstede og orienterte. Oscar Sundstrøm ble lagets første formann. Drifta ble aldri lønnsom i Salangen Samvirkelag. Og da laget meldte seg til Indre Troms Samvirkelag skapte det vondt blod i bygda, som slett ikke ble bedret av at butikken ble lagt ned i 1969. Kiv og krangel ga nok heller ingen særlig god bunn for kooperasjonstanken, men heller ingen private klarte å få «butikk» ut av butikken på Laberg.

Lokal fundamentering

Virksomheten til Salangen Samvirkelag ble å sokne til bygda Laberg i Salangen. Det var på bygdas eget Folkets Hus at stiftelsesmøtet ble avviklet 14/10 1945. Formannen i Troms Kooperative Distriktslag, Magnus Steien, Bardu, orienterte om samvirkebevegelsen og andelshaverne vedtok å stifte samvirkelag under navnet Salangen Samvirkelag.

Butikken på Laberg

Vi har ikke hatt tilgang til kilder med informasjon om hvor butikken lå, men av kildene forstår en at det var dårlig lønnsomhet i driften – uten at det sies noe om når vanskene startet. Etter at laget var gått inn i Indre Troms Samvirkelag per 1. januar 1963, vedtok representantskapet i ITS at avdelingen skulle legges ned så snart nybygget ved avdelingen på Sjøvegan var ferdig.

Strid

Avdelinga på Laberg ble lagt ned 1. oktober 1969, men da meldte flere av medlemmene seg ut av Indre Troms Samvirkelag i protest. Dette ledet i sin tur til at eiendommen på Laberg ble tilbakeført medlemmene på Laberg. Lokalene ble leid ut til en handelsmann, som gikk konkurs. Den neste som prøvde seg måtte også bite i graset. Butikken på Laberg ble da nedlagt for godt.

Kilde

  • Nilssen, Terje: Samvirkelagene i Indre Troms : 100 år i forbrukernes tjeneste. Bardu 2006