Samtale:Hoff prestegard (Østre Toten gnr. 94/1)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Totens største gard

Hei Inger-Marit. Legger inn noen momenter her, så får vi se hva som kommer med i sjølve artikkelen.

Garden Presteseter i Vestre Toten lå opprinnelig til Hoff prestegard. Toten prestebol eide garden helt til 1858, da leilendingefamilien på Presteseter fikk kjøpt den.

Historikeren Jan E. Horgen har gått gjennom 1886-matrikkelen for å se hvilke prestegarder som var størst. Ifølge Horgen var det bare Stange prestegardHedmarken som på dette tidspunktet hadde høyere skyld. Soknepresten i Stange rådde over en gard på 120,50 skyldmark, mens presten på andre sida av fjorden disponerte en eiendom på 93,88 skyldmark. I tillegg til de sammenhengende arealene rundt tunet omfatta Hoff prestegard også et stort område langs den nåværende Nylinna i tillegg til en del jord og skog ned mot Mjøsa, ved Kapp. Garden var lenge den største på Toten, men på slutten av 1800-tallet rådde brødrene Sund på Rogneby over et enda større konglomerat av eiendommer.

Loven om prestegardsreduksjon, som ble vedtatt i 1882, fastslo at de digre prestegardene skulle ned til såkalt «normalstørrelse». I åra rundt 1900 ble det derfor solgt fra flere større parseller fra prestegarden. Flere av disse var så store at de ble levedyktige gardsbruk, som Dorslo, Øvre og Nedre Håkenstad, Tingvang, Solli og Farmen. Også noen av nabogardene, blant annet Gile, Rogneby og Fostad, fikk kjøpt jord fra prestegarden. Matrikkelen fra 1904 viser at Hoff prestegard var redusert til 27,55 skyldmark, altså til under en tredjedel av størrelsen i 1886. I første halvdel av 1900-tallet ble det solgt fra enda mer jord, slik at garden rett før andre verdenskrig hadde ei skyld på under 20 mark.

Kilder

Ja, se der! Dette må jo med. Nå er ikke artikkelen under arbeid lenger, så det er fritt fram for å flette det inn, hvis du har lyst til det? Eller så kan jeg gjøre det. --Inger-Marit Østby (Inger-Marit) (diskusjon) 12. okt. 2015 kl. 11:47 (CEST)
Hei. Kan vi vente til det vesle "prestegardsseminaret" på torsdag? Tror jeg vil lage en tabell også, som kan ses i sammenheng med teksten.--Trond Nygård (Kallrustad) (diskusjon) 12. okt. 2015 kl. 12:05 (CEST)
Dæ gjør vi! --Inger-Marit Østby (Inger-Marit) (diskusjon) 12. okt. 2015 kl. 13:38 (CEST)