Samtale:Romanifolk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Minnesmerket på Ris kirkegård ble reist som et gravminne over gravlagte der fra Gaustad som ikke ble gitt eget gravminne, det er så vidt jeg vet ikke opprinnelig reist for å minnes overgrep mot romfolk, men har blitt sett på som dette senere. Tradisjonen med bekransning kom flere år etter at det ble reist, så også sannsynligvis den plaketten som er på steinen. Den er ikke original. Betegnelsen "Skammens stein" er dessuten uoffisiell, og jeg tror ikke minnesmerket/gravminnet ble kalt dette når det ble satt opp. Så her bør teksten justeres, uten å forringe dagens betydning. Se forøvrig beskrivelsen som følger bildet mitt. Hilsen --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 18. mai 2014 kl. 01:31 (CEST)

Jeg har skrevet om teksten en del, for å både få med den opphav som fellesgrav og den status den har for romanifolk. Det er vanskelig når et minnesmerke får en annen betydning enn den tiltenkte; vår dokumentasjonsrolle må gjelde både det opprinnelige og det som utvikler seg sekundært. Jeg er helt enig i at det måtte til en presisering, og tror vi er litt nærmere noe nå. Chris Nyborg (diskusjon) 19. mai 2014 kl. 10:14 (CEST)
Fint, Chris, jeg synes det er blitt bra nå. Og det er ikke tvil om at steinen i dag har en rolle som minnesmerke, men greit å få beskrevet at den ikke ble reist som det. Så da skulle alle aspekter være ivaretatt. --Stig Rune Pedersen (Stigrp) (diskusjon) 19. mai 2014 kl. 10:34 (CEST)

Begynn en diskusjon om siden «Romanifolk»

Start en diskusjon