Sangamlitteratur

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thiruvalluvar, forfatter av en av de viktigste moralbøkene i tamilsk litteratur.

Sangamlitteraturen (tamilsk: சங்க இலக்கியம்) er klassisk tamilsk litteratur fra sangamtiden, hovedsakelig fra det første hundreåret til rundt 300. Litteraturen kalles også «de edeles poesi» (சான்றோர் செய்யுள்) og refererer til den gamle tamilske litteraturen som stammer fra Sør-India. Dette Den tamilske tradisjonen og sagnene knytter seg til tre litterære samlinger rundt byen Madurai (Pandyan – kongens hovedstad). Den første samlingen ble skrevet for over 4440 år siden, den andre for over 3700 år siden, og den tredje over 1850 år før starten på den vanlige æra.

Sør-India ble på sangamtiden styrt av de tre dynastiene Chera, Chola og Pandyan. Hovedkilden til disse kongedømmene er sangamlitteraturen, som ble skapt for å samle bøker på ett sted. Målet var å styrke det tamilske språket. Ifølge de tamilske legendene var det tre sangamer, eller akademier, for tamilske poeter. Disse holdt til i det gamle Sør-India, kalt Muchchangam. Den første sangam skal ha blitt holdt på Madurai, med deltakelse av guder og legendariske vismenn. Ingen litterære verk fra den første sangam er lenger tilgjengelig. Den andre sangam ble holdt på Kapadapuram, mens den tredje også ble holdt på Madurai.

Rett før den tredje sangam kom det en tsunami, som ødela alle bøkene fra første og andre sangam, bortsett fra grammatikkboka Tholkappium. Pandyan-kongen samlet da 500 poeter, for å få skrevet nye bøker. Bøkene fra den tredje sangam omfatter mye av litteraturen vi fortsatt har fra sangamtiden.

Bøkene

Et manuskript på palmeblader(ஏட்டுசுவடு) med 100 blader. Håndskrevet miniatyrmanus skrevet av Shaiva-hinduer.

Bøkene fra sangam illakiam kan i hovedsak deles i 10 sanger (பத்துபாட்டு), 8 antologier (எட்டுதொகை), 18 mindre tekster பதினொண் கீழ்கணக்கு, 18 større tekster பதினொண் மேல்கணக்கு og andre bøker, som større epos பெரும்காப்பியம் og mindre epos சிறுக்காப்பியம். I tillegg finnes det religiøse tekster.

Sangambøkene er klassifisert i akam (indre / அகம்) og puram (ytre / புறம்). Akam, som utgjør 3/4 av bøkene, handler om følelser knyttet til romantisk og familiær kjærlighet. Puram handler om krig og offentlig liv.

Som underklasser har vi 7 sjangere (திணை). De mindre sjangerne er basert på stedet poesien er satt i. Dette er kurinci (tamil: குறிஞ்சி, norsk: fjellområder), mullai (tamil: முல்லை, norsk: skogområder), marutham (tamil: மருதம், norsk: jordbruksområder), neythal (tamil: நெய்தல், norsk: kystområder) og palai (tamil: பாலை, som på norsk er et tørt blandingsområde).

Ettutokai (எட்டுத்தொகை)
Name
Narrinai
Kuruntokai
Ainkurunuru
Patirruppattu
Paripatal
Kalittokai
Akananuru
Purananuru

Pattupattu (பத்துபாட்டு)

Bok Forfatter
Tirumurukarruppatai Nakkirar
Porunararruppatai Mutattamakkanniyar
Cirupanarruppatai Nattattanar
Perumpanarruppatai Uruttirankannaiyar
Mullaippattu Napputanar
Maturaikkanci Mankuti Marutanar
Netunalvatai Nakkirar
Kurincippattu Kapilar
Pattinappalai Uruttirankannanar
Malaipatukatam Perunkaucikanar

Pathinenkilkanakku (பதினெண்க்கீழ்கணக்கு)

Navn Forfatter
Thirukkural Thiruvalluvar
Nanmanikkadikai Vilambi Naganaar.
Inna narpatu Kapilar
Nalathiyar Flere poeter
Iniyavai Narpatu Putham Sernthanar
Kar Narpatu Kannankoothanaar
Kalavali Narpatu Poigayaar
Aintinai Aimpatu Kannankoothanaar
Tinaimoli Aimpatu Kannan Chenthanaar
Aintinai Elupatu Muvathiyaar
TInaimalai Nurru Aimpatu Kanimeytaviyar
Tirikatukam Nallathanaar
Acarakkovai Peruvaayin Mulliyaar
Palamoli Nanuru Munrurai Araiyanaar
Sirupancamulam Kariyaasaan
Mutumolikkanci Mathuraikkoodalaar Kilaar
Elati Kani Methaviyar
Kainnilai Pullangkaathanaar

Aimperumkappiam (ஐம்பெரும்காப்பியம்)

Navn Forfatter
Silappathikaram Ilango Adikal
Manimekalai Sithala Sathanar
Kundalakesi Natakuptanar
Sivaka Sinthamani Tirutakkatevar
Valayapethi Ukjent


Koṉṟai-vēyntaṉ (கொன்றைவேய்ந்தன்)[1]

Koṉṟai-vēyntaṉ (கொன்றைவேய்ந்தன்) er en kort moralsk kodeks på tamilsk av Auvaiyār, som begynner med koṉṟaivēynta. Det er herre Murugan.

Koṉṟai-vēyntaṉ er en av tamilske antologier av dikt/ vers i gammel tamilsk litteratur (Sangam-litteratur) fra Sangam-perioden som spenner fra 600 f.kr til 300 e.Kr.[2]. Andre er ātticūṭi (ஆத்திசூடி), mūturai (மூதுரை) og nalvaḻi (நல்வழி).Tekster som ātticūṭi og Koṉṟai-vēyntaṉ oppregner Auvaiyārs syn på noen av de grunnleggende dyder og kvaliteter som er avgjørende for å leve som et ideelt individ.


Puṟanāṉūṟu (புறநானூறு)[1]

Puṟanāṉūṟu (புறநானூறு) er en gammel poetisk antologi om de eksterne temaene (puṟa-p-poruḷ; புறப்பொருள்) som beskriver oppførsel når det gjelder krig, statlige forhold osv. Den inneholder 400 vers og er en av de "åtte antologiene" til Sangam periode (eṭṭu-t-tokai; எட்டுத்தொகை).

Fotnoter

  1. 1,0 1,1 University of Madras Tamil lexicon
  2. Jesudasan, D. S. (2019)