Sangkoret Ekko

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sangkoret Ekko var et blandakor som ble etablert i 1952 med utspring fra Ungdomslaget VårvonSnåsa. Dette koret holdt det gående fram til 1979, da «utviklinga» stoppa virksomheten.

U.L. Vårvon

Carsten Gifstad som i sin tid dirigerte Jørstad Arbeiderkor, ser ut til å ha tatt initiativet til å starte koret, og ble dets første formann, ble også første dirigent for sangkoret Ekko. Da dette var et ungdomslagskor sto de også for mye av lagsaktiviteter så som revyer, skuespill og turnevirksomhet, så langt som til Foldereid (ca. 105 km.).

Konserter

Koret opptrådte selvsagt på ungdomslagets egne arrangementer, men ble også flittig brukt i andre lag og foreninger på årsfester og sammenkomster av forskjellig art. På Breide Samvirkelag sine årsfester var de nær ved å bli en del av «inventaret».

Charsten (Arnljot) Gifstad ble korets første dirigent

Dirigenter

Korets første dirigent ble Carsten Gifstad, seinere kom Hallgeir Leirvik, Steinar Tviberg og Arnkjell Tingstad.

Slutt

Da Arnkjell Tingstad ba om å få godtgjørelse for de faktiske utgifter han hadde som dirigent høsten 1979 ble dette et såpass stort stridsemne at koret ble nedlagt.

Kilder

  • Jørstad, Fridtjof: «Sang og musikklivet på Vestbygda (II)» i KUMUR, årsskrift nr. 9 for Snåsa historielag, Steinkjer 1988
  • Samtaler med lokale sangere – desember 2012