Saugdalen Brugsskole

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Merge-arrows.svg
Det er foreslått at denne sida blir fletta med Sagdalen skole. (Se evt. samtaleside)
Saugdalen Brugsskole etter påbygging av 2. etasje i 1860.
Foto: Akershusbasen.

Saugdalen Brugsskole er den eldste skolen i Akershus fylke. Allerede i 1760 sto den første skolebygningen ferdig i det som nå heter Sagdalsveien 29. Dette var også den første skolen både i Skedsmo prestegjeld og Akershus amt.

Da skoleloven av 1739 ble innført var omgangsskole den vanlige undervisningsformen utover bygdene. Gårdene hadde pålegg om å holde læreren med mat og hus, og elevene med skolestue på omgang. I Saugdalen bodde arbeiderne i enkle kår, og de hadde ikke anledning til å holde skole i hjemmene. Derfor satte sogneprest Anders Mørch seg omgående i forbindelse med sagbrukseierne i Sagdalen for å få opprettet en skole. Brukseierne var selv opplyste folk, og den mest kjente av dem, Bernt Anker, snakket fem språk flytende. De forsto hvor viktig det var for allmuen å få undervisning, og de sa seg villig til å starte en skole for bruksarbeidernes barn.

I 1760 ble det første skolehuset reist på plassen Flækken. Bygningen var på en etasje og besto av skolestue, kjøkken og kammers. Da skolehuset var nesten 80 år, ble det i 1838 erstattet av en ny skolestue på samme sted, fortsatt med bare en etasje. I 1860 ble det bygd på en etasje til, og slik står huset i Sagdalsveien 29 i 2012. Skolen ble i 1889 overtatt av kommunen, og navnet ble modernisert til Sagdalen skole. Skolen holdt til på Flækken fram til 1901 da den første skolen på dagens skoleområde ble oppført.

Brukseierne skulle lønne læreren og vedlikeholde skolehuset. Læreren bodde i skolehuset, og han fikk litt jord hvor han kunne dyrke det nødvendigste. Lærerens lønn ble fremskaffet ved at hver brukseier årlig betalte en riksdaler for hvert av sagbladene han hadde i sagene sine.

Akershusbasen.
Saugdalen Brugsskole på Flækken i Sagdalsveien 29 er i dag i privat eie.

Andre skoler i Skedsmo

Se Skoler i Skedsmo

Litteratur

  • Haavelmo, Halvor: Skedsmo. Bygdens historie. Bind III. Oslo 1950. Digital versjonNettbiblioteket.
  • Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: Sagelva: …med landskapet omkring gjennom fem hundre år. Utgitt av Sagelvas venner. Strømmen 2004. 33 s. Ill.
  • Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: Strømmen I. Historier om stedet og folket side 43. Utgitt av Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2009.