Sekken kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sekken kirke
Foto: Heidi Thöni Sletten (2011).

Sekken kirke (tidligere Sekken kapell) er en langkirke helt øst på øya Sekken i Molde kommune, Møre og Romsdal fylke. Kirken ble bygget av tre i 1908, og er i sveitserstil. Kirken har 160 sitteplasser. Arkitektene var Ole Havnes fra Ålesund og Knut Flåthe.

Det var herredstyret i gamle Veøy herred som enstemmig vedtok den 4. januar 1902 at «Herredstyret anbefaler på det beste Sækkens Invaaneres Andragende om Opførelse af Kapell på Sækken med tillagt Gravplads.» Etter en kongelig resolusjon ble det gitt klarsignal til bygging av kapellet på garden Sekkenes. Sekken kapell ble vigslet 28. oktober 1908. Dette var ett år etter at Veøy herred fikk de tre kirkene Veøy kirke, Holm kirke og Rødven kapell.

Kirkeklokken kommer opprinnelig fra Veøy gamle kirke, på Veøya, på den andre siden av Sekkensundet. Den ble solgt på auksjon etter at kirken på Veøya ble lagt ned som brukskirke. Innbyggerne på Sekken sikret seg klokken i auksjonen, selv om flere var intereserte. I 1987 fikk kirken nytt orgel bygget av Vestre orgelfabrikk.

I forkant av 100-årsminnet ble kirken pusset opp, blant annet med utvendig maling. Arbeidet ble gjort på dugnad. Jubileet ble markert med en jubileumsfest 26. oktober 2009. Blant flere deltok biskop Ingeborg Midttømme sammen med sogneprestene Magne Furuset og Tormod Remøy. Etter festgudstjenesten fortsatte jubileumsfesten på Sekken skole, hvor Sekken skolekorps deltok.