Severin Grande

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra Aftenposten 14. juni 1934; utsnitt av nekrolog over Severin Grande.

Severin Grande (født 8. november 1869 i Verdal, død 13. juni 1934 i Oslo) var kunstmaler, elev av blant andre Eyolf Soot, Erik Werenskiold, Harriet Backer og Christian Krohg. Han malte hovedsakelig bybilder, landskaper og interiører i en fargerik, impresjonistisk stil.

Familie

Severin Grande var sønn av husmann Sakarias Nielsen (f. 1837) og Ingeborg Anna Johnsdatter, og ble i 1917 gift med Sara Victoria Edlund (1896-1976). Navnet Grande kommer fra familiegården.

Liv og virke

Maleriet I kjøkkenet av Severin Grande (1905)
Foto: Nasjonalmuseet.

Severin Grande vokste opp i Verdal. Som 27-årig håndverker bestemte han seg for å bli kunstmaler, og han begynte på Den kgl. Tegneskole i 1896. Samtidig var han ved Eyolf Soots malerskole, og var elev av Erik Werenskiold og Harriet Backer. Senere studerte han ved Académie Colarossi i Paris vinteren 1905–06, han var innom Zahrtmanns malerskole i København våren 1906, og var igjen ved Académie Colarossi, under Christian Krohg, høsten 1907. Han var dessuten elev av Henri Matisse i Paris våren 1910.

Vinteren 1911-1912 var Grande i Italia og Sør-Frankrike sammen med Henrik Sørensen og Per Deberitz, og vinteren 1913-1914 var han i traktene rundt Marseilles sammen med Axel Revold.

Grande debuterte på Høstutstillingen i 1899, og de første årene etter debuten malte han gjerne gatepartier og interiører fra Kristianias østkant. Kunsthistorisk er han blitt plassert blant «nyrealistene» eller «Kristianiarealistene» sammen med kolleger og venner som Ivar Lund og Hans Ødegaard. Etter oppholdet hos Krohg i 1907 fikk Grande en lysere koloritt, som blant annet kan ses i Utkant av Paris (1908). Sitt gjennombrudd fikk han på Høstutstillingen i 1912 med bildet Akt. I 1914 markerte Grande seg blant "De 14" på Jubileumsutstillingen i Kristiania.

Grandes produksjon etter 1914 var av varierende kvalitet, i følge Norsk kunstnerleksikon. Etter en periode med mindre oppmerksomhet omkring hans bilder etter hans død, ble han til en viss grad gjenoppdaget på 1960-tallet.

Nasjonalmuseet (Nasjonalgalleriet) eier enkelte av hans bilder, og han er også representert ved andre norske kunstmuseer.

Enkelte bosteder

Ved folketellingen for Kristiania i 1900 er Severin Grande oppført som kunstmaler på adressen Nordahl Bruns gate 12a. Ved folketellingen samme sted for 1910 er han oppført i Just Høeghs gate 2 (gata bortregulert etter krigen, lå nær Krist kirkegård). Den samme adressen er han oppført med i den kommunale folketellingen for Kristiania 1923 og i adresseboka for Kristiania for 1933.

Ettermæle

Severin Grande er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

I 1929 ble det holdt en jubileumsutstilling for Severin Grande i Kunstnerforeningen i forbindelse med hans 60-årsdag. Maleren Kristian Haug omtalte utstillingen i Aftenposten 8. november 1929, og skrev i den forbindelse følgende om Grande (utdrag):

Han detaljerer og tegner fortrinlig, hvad mange av hans farveskjønne billeder fra broene og vaskehusene ved Seinekaiene viser; og stoffligheten i den nøgne pike på det farverike divanteppe er rent ut beundringsverdig. Som den gode kunstner maler Grande hvadsomhelst: krukker og blomster som interiører og landskaper. Og akvareller i en usedvanlig frisk og sterk kulør.

En nekrolog over Grande i Aftenposten 14. juni 1934 (usignert) ble avsluttet slik:

Severin Grande var en stillfarende, elskverdig mann som bare efterlater sig venner.

Severin Grande er gravlagt på Vestre gravlund i Oslo. Tittelen Maleren er benyttet på gravminnet.

Kilder