Signe Raassum (1924–2022)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Veteraner fra Osvald-gruppa i forbindelse med avdukinga av minnesmerket «Knus nazismen». I forgrunnen komitéleder for monumentet Hans O. Felix. Veteranene er, fra venstre mot høyre: Lars Bottolfs, Karsten Hansen, Anne Marie Malmo , Signe Raasum (sittende) og Harry Sønsterud.
Foto: Chris Nyborg (2015).

Signe Raassum f. Johansen (født 18. desember 1924Lunner, død 8. juni 2022 i Bærum) var under andre verdenskrig aktiv i Osvald-gruppa, som var en del av den kommunististiske motstandsbevegelsen. Hun gikk under dekknavnet «Grete». da hun gikk bort 97 år gammel, var hun en av de aller siste gjenlevende fra Osvald-gruppa.

Motstandskvinne

Da krigen brøt ut, var hun skjortesyerske på en fabrikk på Hadeland, og bodde sammen med sin hjemmeværende mor. Da fabrikken begynte å levere varer til tyskerne, slutta hun i jobben. Også mora deltok i motstandsarbeid, blant annet ved å bruke sitt hjem som dekkleilighet. Faren, som var sag- og høvelmester, var ukependler, og visste i starten lite om hva som foregikk. Men da han kom hjem og møtte en bevæpna mann i huset ba han om en forklaring, og godtok den med en gang. Også broren Jul Johansen ble motstandsmann, under dekknavnet «Ludvik».

Mora døde i 1944, og etter dette dro Signe Raassum til skogs sammen med andre motstandsfolk. Hun var blant annet med under razziaen på Sollia våren 1944, og var nær ved å bli truffet av ei tysk kule før hun sammen med Asbjørn Sunde og andre i gruppa kom seg ut og slapp unna tyskerne. Da Oslvad-gruppa ble oppløst etter razziaen på Sollia, kom Raassum seg over til Sverige og ble der resten av krigen.

Mens hun var på Sollia ble hun gift, i en uoffisiell seremoni med Asbjørn Sunde som forretter, med Olav Førland (dekknavn «Kurt») fra Heggedal. Det forholdet overlevde ikke krigen; Førland ble gift med ei annen kvinne, på mer konvensjonell måte, i 1947.[1]

Etter krigens slutt førte den kalde krigen til at de kommunistiske motstandsfolka ble oppfatta som potensielle forrædere, og de ble skjøvet ut i kulden. Først i oktober 2013 ble Raassum og andre hedra av norske myndigheter. Hun mottok da Deltagermedaljen, sølvfat og diplom fra kongen.

Etter krigen

Raassum bodde etter krigen lenge på Lunne, etter å først ha hatt noen år på Sagene der hun jobba som syerske. Senere flytta hun til Eiksmarka i Bærum.

I 2010 var Raassum et av tidsvitnene i fjernsynsprogrammet Sabotører i mørke.

Frydenberg skoleHasle i Oslo er flere rom oppkalt etter medlemmer av Osvald-gruppa, og et av rommene har fått navn etter Signe Raassum. Årsaken til denne navngivinga er at skolen står på tomta til den tidligere transformatorfabrikken A/S Per Kure, som ble sprengt av Osvald-gruppa i 1944.

Det ble i 2014 reist en minnestein på Sollia, 70 år etter razziaen der. I den forbindelse med Signe som en av de siste gjenlevende hedra spesielt.

Hun sovna stille inn på Solbakken sykehjem i Bærum den 8. juni 2022, 97 år gammel. Dermed er en av de aller siste av Osvald-gruppas medlemmer borte. Bisettelsen er mandag 20. juni 2022 kl. 14.30 i Haslum store kapell i Bærum.

Referanser

  1. Ekteskapslysing i Buskeruds Blad 1947-10-09. Digital versjonNettbiblioteket.

Litteratur og kilder