Sigrun Moen (1890–1946)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sigrun Moen.
Foto: Faksimile, utsnitt av gruppebilde av lærerne ved Nymoen skole på Kongsberg, sannsynligvis fra begynnelsen av 1930-tallet. Hentet fra Bank og bergstad. Sparebanken Buskerud 1839-1989 (1989).

Sigrun Moen (født 19. oktober 1890 på Kongsberg, død 18. april 1946) var lærer med hele sin yrkeskarriere i folkeskolen på Kongsberg.

Familie

Sigrun Moen var datter av regimentsbøssemaker Ole Moen (1859-1917) og Mathilde, født Gåserud (1856-1943). Hun forble ugift.

Liv og virke

Sigrun Moen tok middelskoleeksamen og deretter eksamen ved Holmestrand lærerskole i 1917. Hun hadde også kortere kurs i gymnastikk og sang.

Etter en kort periode som timelærer i Holmestrand samme høst som hun tok eksamen der,  begynte hun som lærer i folkeskolen på Kongsberg, hvor hun ble livet ut. Hun arbeidet blant annet på Nymoen skole og Vestsiden skole.

Moen representerte de kvinnelige lærerne i Kongsberg skolestyre i flere perioder. 

Ettermæle

Sigrun Moen er gravlagt på Kongsberg nye kirkegård (kirkegården ved Teknologiparken) sammen med sine foreldre.
Foto: Stig Rune Pedersen (2023)

I et minneord over Sigrun Moen i Kongsberg Dagblad 23. april 1946 (usignert) ble hun beskrevet slik (utdrag):

Med frk. Sigrun Moens bortgang har folkeskolen mistet en av sine dyktigste lærerinner. Hennes undervisning var planmessig og gjennomtenkt og hennes behandling av barna vennlig og bestemt. I sin omgang med kolleger førte hun ikke det store ord, men hun hadde sine bestemte meninger og sine kollegers fulle tillit som lærerinnenes representant i skolestyret. Både kolleger og barna i hennes klasser vil savne henne sårt, og vi lyser fred over hennes minne.

Sigrun Moen er gravlagt på Kongsberg nye kirkegård (kirkegården ved Teknologiparken) sammen med sine foreldre. Tittelen lærerinne er benyttet på gravminnet. 

Kilder