Sinsenbyen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Motiv fra Sinsenterrassen i Sinsenbyen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2015)

Sinsenbyen er et boligområde på Sinsen i Oslo. Området ble utbygd i 1930-åra, etter at entreprenørfirmaet Brødrene Johnsen i 1934 kjøpte 90 dekar landbruksjord fra Sinsen gård. I 1935 kjøpte samme firma 80 dekar som ble brukt til å utvikle Schouterrassen på Sinsen.

Arkitekt Kristofer Lange lagde i samarbeid med Th. Chr. Hauff en reguleringsplan for Sinsenbyen. Utbygginga var klar i 1939, og da hadde området 45 boligblokker med 2562 leiligheter fordelt på 205 oppganger. Det var også 63 butikker, tolv verksteder, kino, bank, serveringssted og annet. Omkring 10 000 mennesker flytta inn i løpet av kort tid etter at bygningene sto klare. Boligene var moderne for sin tid. Det var regulert grøntområder, veiene mellom blokkene hadde ikke gjennomgangstrafikk, det var strøm og innlagt vann, vannklosetter og fellesvaskerier. Mange av de som flytta inn kom fra arbeiderstrøk på Grünerløkka, Sagene, Vålerenga og Vika, hvor de hadde bodd under langt enklere forhold.

Boligene i Sinsenbyen har blitt renovert og oppussa gjennom årene, men selve blokkene er stort sett som de var da de ble oppført. Butikkene, banken, postkontoret og kinoen er nedlagt. Det har også blitt mangel på parkeringsplasser i området, ettersom det voksende omfanget av privatbilismen var noe man ikke hadde mulighet til å se for seg i 1930-åra.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.