Ski Mottaker- og Målestasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fra interiøret: kontrollpult og stativer med mottakere, og frekvensskift og transmisjonsutstyr.
Foto: Telemuseet (1959).
Kontrollpulten.
Foto: Telemuseet (1959).

Ski Mottaker- og Målestasjon, Oppegårdveien 58 i Ski i Nordre Follo kommune ble opprettet i 1939 som Telegrafverkets Mottaker- og Målestasjon, da virksomheten ble flyttet fra Fornebu. Lokalt blir stasjonen på folkemunne omtalt som «Radiostasjonen». Den ligger i i den sørlige delen av Nøstvedtmarka, rundt 100 meter nordøst for Hebekkmåsan. Den ble avviklet i 1994/1995 og nå utføres kun frekvensmåling for Post- og Teletilsynet (PT), fra 2015 Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og skal fange opp forstyrrelser på radiosamband, teleutstyr, fjernsyn eller radio. Nkoms regionskontor for Oslo-området ligger på Ski.

Radiotelegramsambandet ble operert i «trekanten» Jeløy radio, Ski og Radiosentralen Telegrafbygningen i Oslo som var ekspedisjonssentral for internasjonal telegramtrafikk til og fra Norge, lagt ned i 1971.

Stasjonen hadde som oppgave å ta imot morse- og telekssignaler fra utlandet og fange opp radiotrafikk fra fartøyer. Stasjonen hadde ingen senderfunksjon. I 1951 ble den teknologisk oppgradert med det mest moderne utstyret, levert av Alcatel.

Som en kuriositet var stasjonen den første i den vestlige verden som mottak signaler fra det sovjetiske romskipet Sputnik 2 7. august 1961, da kosmonauten Titov meldte (i norsk oversettelse) «Dette er ørnen».

Kilder


Koordinater: 59.7330° N 10.8164° Ø