Skogeinstape i Østfold
Skogeinstape er en spontan, svært vanlig art med vid utbredelse i Østfold hovedsakelig knyttet til skogslandskapet.
Hyppighet og utbredelse
Skogeinstape er svært vanlig i 5x5 km-skalaen og ekstremt vanlig i 1x1 km-skalaen med vid utbredelse i Østfold[1][2], hovedsakelig knyttet skoglandskapet.
Økologi
Opptrer hyppig i flere ulike skogtyper, men synes å unngå eller er sjelden/spredt i de aller fattigste skogtypene.
Oppdagelseshistorikk
Skogeinstape ble først samlet ved Trondalen i Onsøy, 6. september 1900 av Elling Ryan (ikke formelt underartsbestemt)[3]. I litteraturen er den først omtalt fra Spydeberg i 1779 av Jacob Nicolai Wilse som Pteris aqvilina (= einstape)[4].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Skogeinstape synes å være robust mot bestandsskogbruk og er ikke uvanlig på hogstflater og ungskog. Den synes ikke å trives i tette granplantinger, men med sine lette sporer har den god spredningsevne. I Bohuslän har de heller ikke sett endringer i utbredelsen til einstape mellom 1940-50-tallet og etter 2000[5].
Forvaltningsstatus
Skogeinstape er vurdert som livskraftig (LC) i Norge[6]. Det samme er tilfelle i Østfold da det er en vanlig skogsart som synes å tåle bestandskogbruket relativt godt.
Kommentarer
Det er to underarter av einstape i Norge, hvor den andre er kysteinstape som ikke er funnet i Østfold. Vi regner samtligei einstape-funn i Østfold til å være skogeinstape selv om kysteinstape ikke er helt usannsynlig. Evt. funn av kysteinstape må dokumenteres med materiale.
Kilder og litteratur
- ↑ Artsdatabanken. Einstape i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Artskart hos Artsdatabanken.
- ↑ Østfold botaniske forening. Skogeinstape i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Ryan, Elling 6.9.1900. Herbariark digitalt på GBIF.
- ↑ Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledn. deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. [Nytrykk 1920]. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av skogeinstape Pteridium aquilinum subsp. latiusculum for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne lenker
- Einstape hos Store norske leksikon
- Einstape hos Norsk wikipedia
- Skogeinstape hos Artsdatabanken