Skogeinstape i Østfold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skogeinstape
Pteridium aquilinum subsp. pinetorum (C.N.Page & R.R.Mill) J.A.Thomson
Einstapefamilien
Skogeinstape BH.jpg
Skogsmark, Kileåsen i Aremark. 25.6.2008
Kart og graf oppdatert: 2.9.2023
Pteridium aquilinum subsp. latiusculum.png
216 av 228 5x5 km-ruter
Pteridium aquilinum subsp. latiusculum 1.png
2923 av 4680 km-ruter
4208 av 445009 0,1 km-ruter
Først funnet: 1879
Sist funnet: 2022


Skogeinstape er en hjemlig, svært vanlig art med vid utbredelse i Østfold hovedsakelig knyttet til skogslandskapet.

Hyppighet og utbredelse

Skogeinstape er hjemlig, svært vanlig art i 5x5 km-skalaen og ekstremt vanlig i 1x1 km-skalaen med vid utbredelse i Østfold[1], hovedsakelig knyttet skoglandskapet og synes å være mindre hyppig i kulturlandskapet på Raet og i de større åkerlandskapet i Rakkestad og Eidsberg. Den er også mindre hyppig i høyereliggende skoglandskap hvor knauspreget og røsslyngdominert furuskog har store arealer[2].

Økologi

Opptrer hyppig i flere ulike skogtyper, men synes å unngå eller er sjelden/spredt i de aller fattigste skogtypene som knauspregete og røsslyngdominerte furuskoger. Den synes heller ikke særlig registrert i rike ravineskoger?

Oppdagelseshistorikk

Skogeinstape ble først samlet ved Trondalen i Onsøy, 6. september 1900 av Elling Ryan (ikke formelt underartsbestemt)[3]. I litteraturen er den først omtalt fra Spydeberg i 1779 av Jacob Nicolai Wilse som Pteris aqvilina (= einstape)[4].

Utviklingstrekk, endringer i tid og rom

Skogeinstape synes å være robust mot bestandsskogbruk og er ikke uvanlig på hogstflater og ungskog. Den synes ikke å trives i tette granplantinger, men med sine lette sporer har den god spredningsevne. I Bohuslän har de heller ikke sett endringer i utbredelsen til einstape mellom 1940-åra og 2000-åra[5].

Forvaltningsstatus

Skogeinstape er vurdert som livskraftig (LC) i Norge[6]. Det samme er tilfelle i Østfold da det er en vanlig skogsart som synes å tåle bestandskogbruket relativt godt.

Kommentarer

Det er to underarter av einstape i Norge, hvor den andre er kysteinstape som ikke er funnet i Østfold. Vi regner med at samtlige einstape-funn i Østfold er skogeinstape selv om kysteinstape ikke er helt usannsynlig. Evt. funn av kysteinstape må dokumenteres med belegg til en offentlig samling.

Kilder og litteratur

  1. Østfold botaniske forening. Skogeinstape i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
  2. Artsdatabanken. Einstape i Østfold (grense 2019), historisk utbredelse pr. dato. Artskart hos Artsdatabanken.
  3. Ryan, Elling 6.9.1900. Herbariark digitalt på GBIF.
  4. Wilse, Jacob Nicolai 1779. Physisk, oeconomisk og statistisk Beskrivelse over Spydeberg Præstegjeld og Egn i Aggershuus-Stift udi Norge og i Anledn. deraf adskillelige Afhandlinger og Anmerkninger deels i Norge i Almindelighet, deels dens Østre Kant i Særdeleshet vedkommende. - Schwach, Christiania. [Nytrykk 1920]. Digital versjonNettbiblioteket.
  5. Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
  6. Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av skogeinstape Pteridium aquilinum subsp. latiusculum for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.

Eksterne lenker