Skustadgata (Asker)
Skustadgata i Asker går fra Billingstadveien sørover til Hvalstadveien. Den er stengt for gjennomkjøring ved brua over Neselva, og er 2 110 meter lang.
Veien har navn etter gården Nedre Skustad. Gata eller gutu betyr ferdselsvei, gjerne med steingarder på sidene. Det passer godt for en del av veifaret med de typiske askekallene som i tillegg kanter veifaret. Nyere og eldre bolighus ligger til veien; ene- og flermannsboliger samt eneboliger i kjede. Veien går i hovedsak gjennom de gamle jordbruksområdene til Hvalstad, Torstad, Berger, Solstad og Åstad, også den siste gårds utmark og skog. Åstaddammen var kjent for fiske og isskjæring og skolestyrer Prebensens «Paradiset» (se Vestre Åstadvei). Landskapet er nå totalt endret ved ny jernbane og omfattende utbygging. Navnet «gata» finnes kun på et fåtall veier i Asker og forteller at veien er gammel. Den er en del av den gamle Ringeriksveien fra tunet på Hvalstad gård mot Vestre Bærum.
Noen eiendommer
- 46: Nedre Skustad.
- 57: Det tidligere bruket Øvre Skustad.
- 60: Skustadgata ressurs- og ettervernsenter.
- 69: Nedre Solstad, hvor stabbur og en vakker hovedbygning er intakt. Her bodde og arbeidet Erik Jørgensen (1848–1896) som smed i starten på sin karrière. Han kom etter hvert i børsemakerlære i Drammen. Ut fra sin begavelse som håndverker og geværekspert, ble han tilkalt av oberst Krag, som fra 1880 var direktør for Kongsberg Våpenfabrikk. Sammen skapte og videreutviklet disse to Krag–Jørgensen-geværet. Geværtypen ble innført i Danmarks forsvar allerede i 1889. USAs marine fulgte etter i 1892 og fra 1895 ble det antatt som norsk armégevær. Frem til 1945 var våpenet nærmest enerådende i Forsvaret og blant skyttere og jegere i Norge. I Asker anskaffet de første skytterinteresserte geværet i 1896.
- 72: Berger transformatorstasjon. Utenfor denne fantes et gammelt rodemerke i en ask, som ble borte i 1990-årene.
- 94: Her bodde kunstneren Ridley Borchgrevink (1898–1981), kjent maler, tegner og skribent.
- 95: Her bodde tidligere ordfører Arne Skaare. I 2005 er det oppført et teglsteinsbygg på eiendommen.
Skustadgata (Asker) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. |