Smithbakken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Statsråd Ihlens vei til venstre og Smithbakken ned mot Strømmen stasjon.
Foto: Steinar Bunæs/eget foto

Smithbakken er navnet som brukes på den lille stikkveien fra Statsråd Ihlens vei ned til Strømmen stasjon. Den er oppkalt etter stasjonsmester og poståpner A. Smith som kom hit i 1905, og som bodde i det som ble kalt Mesterboligen - det tidligere Skovly pensjonat. Dette var for øvrig den første veien opp gjennom Grønlia, bygget på dugnad rundt 1920 av folk som bodde her.

Midt på 1900-tallet var Smithbakken en yndet akebakke. Aller best var det å starte aller øverst i Statsråd Ihlens vei, og deretter svinge ned Smithbakken. Farten kunne da bli farlig høy, for nederst i bakken sto en ensom gjerdestolpe etter et nedfallent gjerde på stasjonsområdet. Etter at en gutt brakk kravebenet under en rattkjelkevelt het det i mange år at stolpemerket skyldtes guttens kollisjon med stolpen. Sannheten var nok at stolpen hadde et sår etter et gammelt øksehugg, men historien var jo god.

Litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.