Smithbakken

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk

Smithbakken er navnet som brukes på den lille stikkveien fra Statsråd Ihlens vei ned til Strømmen stasjon. Den er oppkalt etter stasjonsmester og poståpner A. Smith som kom hit i 1905, og som bodde i det som ble kalt Mesterboligen - det tidligere Skovly pensjonat. Dette var for øvrig den første veien opp gjennom Grønlia, bygget på dugnad rundt 1920 av folk som bodde her.

Midt på 1900-tallet var Smithbakken en yndet akebakke. Aller best var det å starte aller øverst i Statsråd Ihlens vei, og deretter svinge ned Smithbakken. Farten kunne da bli farlig høy, for nederst i bakken sto en ensom gjerdestolpe etter et nedfallent gjerde på stasjonsområdet. Etter at en gutt brakk kravebenet under en rattkjelkevelt het det i mange år at stolpemerket skyldtes guttens kollisjon med stolpen. Sannheten var nok at stolpen hadde et sår etter et gammelt øksehugg, men historien var jo god.

Litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.