Skovly pensjonat

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Skovly pensjonat fra 1883 lå rett opp for Strømmen stasjon.
Foto: Akershusmuseets fotosamling

Skovly pensjonat var Strømmens første i sitt slag. Det ble oppført av Trond Ryen i 1883, etter at han samme år hadde solgt gården Bråte. Pensjonatet lå på en pen kolle rett opp for Strømmen stasjon, og kristianiafolk kunne dermed kombinere en kort og behagelig togreise med et deilig opphold på et landsens pensjonat.

Trond Ryen og fru Bolette flyttet inn i sin egen leilighet, og sammen med drev de pensjonatet til mannens død i 1899. Skovly ble da kjøpt av NSB, og bygningen kom til å huse mange jernbanefamilier som hadde sitt arbeid ved stasjonen. Det var en selvfølge at stasjonsmesteren bodde her. På folkemunne ble Skovly derfor hetende Mesterboligen. Deler av bygningen ble ennå en tid brukt til utleie av møtelokaler. Protokollen for Strømmen Sanitetsforening viser at foreningen holdt noen av sine styremøter her fra 1912-1917.

Den lille stikkveien fra Statsråd Ihlens vei ned til stasjonen kalles fortsatt Smithbakken etter stasjonsmester A. Smith som kom hit i 1905. Dette var for øvrig den første veien opp gjennom Grønlia, bygget på dugnad av folk som bodde her. Bygningen ble revet rundt år 2000, og eiendommen er i dag bebygget med boliger.

Litteratur

  • Bunæs, Steinar og Alf Stefferud 2006: Strømmen I. Historien om stedet og folket i hundre år fra rundt 1850. Utg. Strømmen Vel og Sagelvas Venner.