Solhaug Trevarefabrikk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Solhaug Trevarefabrikk under bygging. Bildet tilhører Arne J. Walby.

Solhaug Trevarefabrikk i Østre Toten ble starta av Johan Solhaug i 1907. Han begynte med et lite verksted på småbruket Solhaug i Skreien, men flytta til større lokaler nær Skreia jernbanestasjon i 1917. Fra 1938 holdt bedriften til ved Olterud, med nåværende adresse Øverskreien 155.

I Totens bygdebok fra 1952 heter det at «Solhaug Trevarefabrikk er et helt moderne snekkerverksted med tidsmessige maskiner. 5-6 mann er i stadig arbeid, og produksjonen er den samme her som ved de andre trevarefabrikkene».

I 1942 kjøpte Solhaug Trevarefabrikk også Skreien sagbruk, som lå like ved. Johan Solhaugs sønn, John Solhaug, overtok fabrikken i 1946. Seinere overtok hans sønn igjen, Johan I. Solhaug, og det ble satt opp en ny, stor fabrikkbygning. Bedriften fikk etter hvert det kortere navnet Solhaug Trevare A/S, og på 1990-tallet var Ragnvald Bratz styreformann. I 1993 ble det fortsatt annonsert for ytterdører fra Solhaug Trevare, men fabrikken ble nedlagt noen år seinere.

Etter nedleggelsen har blant annet bedriften Norstål holdt til i lokalene i Skreien. Norstål gikk konkurs i 2005. Sandvik interiør har hatt tilhold her seinere, mens det pr. 2015 er MC-klubben Hawgs som bruker de nedlagte fabrikkbygningene.

Kilder og litteratur

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!