Sons of Norway

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Sons of Norway, med det norske navnet Sønner av Norge, ble grunnlagt i 1895 som et broderskap for personer av norsk avstamning i USA og Canada. Den het opprinnelig Independent Order og the Sons of Norway. I 1916 ble også Daughters of Norway grunnlagt, og denne organisasjonen ble i 1950 slått sammen med Sons of Norway som siden har vært åpen for medlemmer av begge kjønn. Det er omkring 400 losjer av Sons of Norway, med til sammen over 58 000 medlemmer (2013). Dette betyr at den er den største norske organisasjonen utafor Norge.

Grunnleggelsen fant sted den 16. januar 1895 i Minneapolis i Minnesota. Det var da atten medlemmer. Hovedgrunnen til at de oppretta organisasjonen var for å kunne lage et forsikringsforbund, ettersom de slet med å få livsforsikring. For å bli medlem måtte man være mann, mellom 20 og 50 år gammel og i stand til å dokumentere god vandel, god helse og sikker økonomi. Den andre losjen ble oppretta i den sørlige delen av samme by i 1899, og deretter fulgte den tredje i den nordøstlige delen av Minneapolis i 1900. Den spredde seg så raskt, og innen utgangen av 1900 var det tolv losjer på forskjellige steder i Midtvesten.

Da ei gruppe nordmenn i Seattle ville danne en losje i 1903 forsøkte de å slippe kravet om gjensidig livsforsikring, men dette ble ikke godtatt. De danna da Leif Erikson Lodge No. 1, og gikk sammen med andre losjer om å danne Grand Lodge of the Sons of Norway som en konkurrerende organisasjon. Det var betydelige krangler mellom de to gruppene fram til de i 1909 ble enige om å slå seg sammen med virkning fra 1910. Innen utbruddet av første verdenskrig i 1914 hadde Sons of Norway kommet opp i rundt 12 000 medlemmer. Organisasjonen ga ut bladet Sønner av Norge, arrangerte foredragsturneer, skrivekonkurranser, festivaler og andre aktiviteter. Dette er fortsatt aktivitet som er vanlig, bortsett fra at tidsskriftet nå heter Viking. Organisasjonen har fortsatt forsikringsordninger for medlemmene, noe mer enn 16 000 medlemmer benytta seg av i 2013.

Fra starten av skulle Sons of Norway være et hemmelig selskap, og det var en del ritualer knytta til aktiviteten. Presidenten for Norwegian Lutheran Synod, Hans Gerhard Stub (1849–1931) insisterte på at man måtte slutte med dette, og tidlig på 1900-tallet ble derfor ritualene avskaffa.

I 1938 ble The Knigths of the White Cross Order også innlemma i Sons of Norway.

Litteratur