Special Intelligence Service

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Her i nr. 14 Brompton Square i London etablerte SIS et treningssenter for norske agenter under krigen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2017).

Special Intelligence Service (SIS) var en britisk etterretningsorganisasjon under andre verdenskrig. Den samlet inn informasjon fra tyskokkuperte områder, og hadde nordmenn i sine rekker og et kontaktnett i Norge, som Theta-gruppen i Bergen.

SIS hadde i alt 142 radiostasjoner i Norge i løpet av krigen. Mange av dem ble peilet inn av tyskerne, og en del grupper ble rullet opp på andre måter. En av de mest kjente opprullingene var Ildgruben-affæren, da omkring førti personer ble arrestert i forbindelse med senderen CruxHelgeland, og Porsa-saken der 31 ble arrestert i forbindelse med senderen Lyra i Troms. I forbindelse med Operation Katalina, også kjent som Lurøy-affæren, ble omkring førti personer arrester på Nordlandskysten. Dette var Sonderabteilung Lolas største kupp i en enkelt sak.

SIS etablerte under krigen et lite treningssenter i nr. 14 Brompton Square ved Knightsbridge i London, for spesiell opplæring av norske agenter. Huset eksisterer fortsatt, men er i dag i privat eie og kan bare ses fra gata.

Litteratur