Spinnerigården

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Spinnerigården i 2006
Foto: Chris Nyborg
Spinnerigården i 1950.
Foto: Cato Enger

Spinnerigården er en fredet bygning i Son i Akershus. Den har adresse Storgata 25, og ligger ved Son Torg.

Oppføringsåret er usikkert, men man antar at bygningen ble reist som pakkhus for Thornegården i 1640-årene. Den var opprinnelig i teglstein, men av dette er det få spor etter at trekledning gjennom årene har tatt over stadig mer av bygningens ytre.

Kjøpmann Ole Meyer eide begge bygninger, og åpnet et tobakkspinneri i gården, hvilket har gitt den navnet. Ved folketellingen 1801 bodde tobbakspinner Joseph Bernholt der, og var i tjeneste hos Søren Thorne.

I beretningen Kongeriget Norges økonomiske Tilstand for årene 18401845 står det om Son at «i Soon findes en Tobaksfabrik, der forsyner Byen og Omegnen med simpel Tobak». Produksjonen av skråtobakk tok slutt omtrent på denne tiden.

På 1900-tallet har gården vært brukt til både nærings- og boligformål. Det første firmaet som drev der var Nygaards Bakeri. I 1968/1969 ble gården kjøpt av Hroar Dege. Den var da forfallen, og Dege restaurerte den og innredet kunstnerboliger og -verksted. I 1973 ble den overtatt av familien Batchelor som fortsatte restaureringen og drev blant annet strikke- og systue der.

Bygningen ble den 17. mai 1976 sterkt skadet i en brann. Brannen ble oppdaget av forbipasserende, og både Moss og Vestby Brannvesen rykket ut. Det var fare for annen bebyggelse, men spredning til Thornegården og andre bygninger ble forhindret av innsatsen fra 25–30 brannmenn. Loften og annen etasje ble helt utbrent, mens første etasje og kjeller fikk vannskader. Brannårsaken antas å være en defekt kaffetrakter. Restaureringen startet raskt, og i 1978 ble Fortidsminneforeningens pris tildelt for dette arbeidet. En betydelig endring etter restaurasjonen er at bygningens farge ble endret fra gul til rød.

Gården brukes pr. 2007 fortsatt til både bolig- og næringsformål.

Galleri

Litteratur

  • Gudmundsen, Ivar et.al., Son Leksikon, Vestby Historielag, 2002 (særlig Gudmundsen, Ivar, «Spinnerigården»)

Eksterne lenker

Koordinater: 59.52379° N 10.686337° Ø