Thornegården (Son)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Fasaden mot torget.
Foto: Chris Nyborg
Hovedinngangen med årstallet 1761, en referanse til en større ombygning.
Foto: Chris Nyborg

Thornegården er en fredet bygning i Son i Akershus. Den ligger i Storgata, med fasaden vendt mot Son Torg.

Beskrivelse

Materialet er hollandske tegl og utmurt bindingsverk. Arkitekturen har trekk fra renessanse, barokk og rokokko. Kjelleren har velvtak. Eksteriøret er hvitkalket. I bakgården kan man se bindingsverket.

Historie

Den eldste delen av bygningen ble antagelig reist i 1647. Byggherren skal ha vært en kaperkaptein.

I 1761 ble bygningen overtatt av kjøpmann Ole Meyer, som utvidet og bygde om slik at bygningen fikk omtrent sitt nåværende utseende. På grunn av dette finner man årstallet 1761 i smijernsbokstaver over hoveddøren. Et våpenskjold som skal ha tilhørt Meyer-familien står over en dør ut i tranga mellom Thornegården og Spinnerigården. Bygningen fikk sitt nåværende navn etter handelshuset Thorne. Grunnleggeren av dette var Søren Thorne (1735–1812), som begynte som lærling hos Meyer og etter en tid giftet seg med hans datter.

I 1831 ble gården overdratt til Westye Egeberg, men etter åtte år kjøpte Johan F. Thorne den tilbake. Så overtok Wold & Huitfeldt. I 1876, to år etter Lars Huitfeldts død, tok Henrik Huitfeldt over eiendommen.

15. august 1878 kjøpte Aimar Hansen gården på auksjon for 12 000 kroner. Han flyttet sitt firma Aimar Hansen (senere Aimar Hansen & Søn) dit. Butikken ble senere drevet av hans sønn Johannes Hansen og sønnesønnen Hans Jakob Hansen. Det ble så overtatt av søsknene Gjendem, en nevø og tre nieser av Hans Jakob Hansen. Høsten 2001 ble gården solgt til Foss & Co Eiendomsmegling AS, som åpnet meglerkontor der. Det har også vært og er annen næringsvirksomhet i bygningen.

Skiltene

De blå skiltene på skoddene på Thornegårdens fasade ble satt opp i 1898, og har reklame for de varene Aimar Hansen førte da: Skipskjeks, saltkjøtt, tauverk, maritimt utstyr, kull, koks og annet. Skiltene er en viktig del av bygnigens identitet, og en kjær del av Sons kulturarv.

Natt til 26. januar 1987 ble skiltene stjålet, noe som utløste stort oppstyr i Son. Fortidsminneforeningen, Vestby Historielag og en butikk i son utlovet en dusør på opptil 20 000 kroner til den som kunne gi opplysninger som førte til at skiltene kom til rette. En person meldte seg etter en tid, og skiltene ble funnet. Lemmene de hadde vært festet til var borte. Politiets etterforskning viste at mannen selv hadde vært involvert i tyveriet, og dermed ble ingen dusør utbetalt. Han hadde forsøkt å innkassere den fordi det viste seg at skiltene var umulige å selge ettersom de er helt unike. Dusøren ble brukt til å lage nye lemmer med god tyverisikring, og skiltene ble hengt opp igjen i 1989.

Smuglergang?

En lokal legende forteller at det går en smuglergang fra bryggen til Thornegården. Den skal ha blitt anlagt på 1600- eller 1700-tallet for å unngå tollerne når man førte inn kostbare varer. Det er funnet to spuntvegger med en gang mellom under torget, men det er ikke mulig å spore dette videre mot bryggekanten eller gården. Man finner heller ikke spor etter nedgangen, som skal ha vært i et mellager, i gården. Bryggekanten har blitt så mye endret at det ikke vil være mulig å finne noe i den enden.

Galleri

Eksterne lenker

Koordinater: 59.523619° N 10.686456° Ø