St. Teresia kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Teresia kirke
St Teresia kirke Hønefoss.jpg
Kirken ved Randselva
Foto: Tom Bjørnstad (2008).
Sted: Hønefoss
Byggeår: 1955
Kirkegård: Nei
Bispedømme: Oslo katolske bispedømme
Sokn: St. Teresia menighet
Arkitekt: Eindride Slaatto
Teknikk: Pusset tegl
Materiale: Mur
Tårn: Ja

St. Teresia kirke har adresse Vesterngata 5 på Hønefoss og er den katolske sognekirken for St. Teresia menighet. Denne ble opprettet i 1925 og omfatter det nordlige Buskerud og det sørvestlige Oppland. Kirken tilhører Oslo katolske bispedømme og ligger langs østbredden av Randselva, like ved der elva renner sammen med Begna nedenfor Hønefossen og danner Storelva som renner ut i Tyrifjorden.

Sognet

I Buskerud er dette kommunene Ringerike, Hole, Flå, Nes, Gol, Hemsedal, Ål, Hol og Krødsherad. I Oppland er det kommunebe Jevnaker, Lunner, Gran, Søndre Land. Inntil 15. august 2007 omfattet menigheten også kommunene Sør-Aurdal, Nord-Aurdal, Vestre Slidre, Øystre Slidre og Vang. Disse ble overført til MariakirkenLillehammer i forbindelse med opprettelsen av St. Thomas kapelldistrikt i Valdres.

Dagens kirke

Sogneprest Anton Ivens S.M. tok tidlig initiativ til et ny kirkebygg, til erstatning for den daværende kirkebygningen, et trehus tilknyttet en villa midt i byen, som ble benyttet som St. Franciskus hospital med 25 senger av St. Franciskus Xaversøstrene siden 1935. Franciskussøstrene ga de nødvendige midler, og den nye kirken ble innviet av biskop Jacob Mangers 19. juni 1955.

Viet til St. Teresia

Kirken er viet til Den hellige Teresa av Lisieux (1873-1897), som også er en av kirkens 33 kirkelærere, utropt den 19. oktober 1997 (Misjonssøndagen) av pave Johannes Paul II (1978-2005).

Rivetruet

Etter storflommen som oppsto etter ekstremværet Hans i august 2023 ble det oppdaget alvorlige sprekkdannelser i kirkeveggen, som førte til at kirken måtte stenges umiddelbart 9. februar 2024. Det ble igangsatt undersøkelser og det bekreftes at årsaken er at grunnen der beveger seg, men det er fortsatt uklart om kirkebygget må rives eller ikke.

Kilder og litteratur


Koordinater: 60.17082° N 10.26378° Ø