Stavanger lufthavn, Sola

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anlegg av betongbane på Sola.
Foto: Ukjent (1943).

Stavanger lufthavn, Sola er den eldste sivile flyplassen i Norge. Den ligger i Sola kommune, omkring halvannen mil sørvest for Stavanger og ei mil nordvest for Sandnes. Selv om den ligger i en nabokommune, fikk lufthavna enorm betydning for Stavanger kommune, ettersom den var avgjørende for at byen ble «oljehovedstaden». Hovedredningssentralen for Sør-Norge og Kontrollsentral Sør holder til på Sola. Den viktigste trafikken er ruta til Oslo, med omkring 25 avganger i døgnet. Det er også mye helikoptertrafikk til oljevirksomheten i Nordsjøen. Flyplassen har to rullebaner, på 2550 og 2200 meter.

Historie

Da Sola åpna i 1937 var den Norges første rent sivile flyplass, og faktisk den andre sivile flyplassen i Europa med fast dekke på rullebanen.

Under angrepet på Norge 9. april 1940 landet tyske fallskjermsoldater på Sola som del av innsatsen for å ta kontroll over Nord-Jæren. Tyskerne fant ut at flyplassen var strategisk viktig, og utvida den kraftig. Rullebanene ble forlenga, og det ble bygd betongvei mellom flyplassen og sjøflyhavna. Det ble også bygd en ny rullebane mellom Sola og Forus.

Etter krigen ble det vurdert å utvide anlegget på Forus som militærflyplass. Luftforsvaret tok da i bruk Sola midlertidig. Det viste seg at det ikke skulle ble noe ut av planene på Forus, og den siste jagerflyskvadronen forlot ikke flyplassen før i 1983. Det er fortsatt et militært område, Sola flystasjon.

Den gamle terminalbygningen ble utvida og ombygd en rekke ganger, men til slutt var den helt uhensiktsmessig både med tanke på moderne krav til komfort og sikkerhet, og med tanke på passasjermengden. En ny terminalbygning åpna i 1987, som den første i Norge med passasjerbruer for direkte ombordstigning i flyet. En egen helikopterterminal ble åpna i 1989. Passasjerterminalen måtte bygges ut igjen 2004/2005, og i 2006 åpna en ny utenriksterminal.

Hendelser

I 1953 kolliderte et amerikansk fly med mannskap på fire og seks passasjerer med et norsk jagerfly like ved flyplassen. Ulykka skjedde i klarvær. Elleve personer - alle i passasjerflyet og jagerflygeren - omkom i ulykka.

Redningsarbeidet etter Alexander Kielland-ulykka involverte i stor grad lufthavna, ettersom helikoptertrafikken gikk derfra og siden Hovedredningssentralen ligger der.

I 2020 brøt det ut brann i en bil i parkeringshuset på flyplassen. Etter en times tid hadde den vokst så mye at all flytrafikk fra Sola måtte innstilles for resten av dagen, og fly måtte flyttes vekk for å unngå tilsoting av maskineriet. Røyken var synlig fra store deler av Sola, Stavanger og Sandnes kommuner. Slukkingsarbeidet tok tre dager. Det var 1611 biler i anlegget da brannen brøt ut, og omkring 400 av disse måtte kondemneres. Mange av dem ble ødelagt da en del av anlegget kollapset. To dager senere blussa brannen opp igjen, og flytrafikken måtte igjen innstilles. Hele anlegget måtte rives, og enda flere biler ble ødelagt da man ikke hadde klart å få den ut på en trygg måte.

Litteratur og kilder