Steinar Jøraandstad
Steinar Jøraandstad (født 17. juni 1903 i Kristiania, død 2. mai 1946) var sanger og skuespiller med en allsidig karriere innen teater, revy og film. Han var også en kjent grammofonartist i samtiden. Etter å ha debutert på Chat Noir var han de siste 10 årene av sitt liv tilknyttet Centralteateret.
Familie
Steinar Jøraandstad var sønn av banksjef Ole Stenersen Jøraandstad (1876–1927) og Cecilie Pedersen Dahl (1875–1959), og var gift med Mosse Aagot Tollefsen (1899–1975).
Liv og virke
Jøraandstad startet sin yrkeskarriere i en elektrisk forretning, men ble oppdaget som et sangtalent av Chat Noirs direktør Victor Bernau. Han debuterte i operetten Ikke på munnen i 1927.
Jøraandstad hadde engasjement på Chat Noir i Oslo og på Vasa-Teatern i Stockholm mellom 1928 og 1934. Han hadde suksess begge steder, blant annet som Mackie Kniven i Bertolt Brechts og Kurt Weills Tolvskillingsoperaen.
De siste 10 årene av sitt liv var Jøraandstad tilknyttet Centralteateret, der han var en allsidig skuespiller, både i lystspill og mer seriøse roller, men med vekt på det lettere repertoar.
Jøraandstad startet som grammofonartist på slutten av 1920-tallet og gjorde en rekke populære innspillinger, blant annet sangene Pike fortell mig et eventyr, Når syrinene blomstrer, Den gamle spinnrokk, Skjønne Tahiti og Under palmene.
Jøraandstad spilte også i en rekke filmer. Han debuterte i 1929 i De nygifte og spilte senere blant annet i Tancred Ibsens Vi som går kjøkkenveien (1932) og de svenske filmene Kärlek och dynamit (1933) og En stilla flirt (1934). Han spilte i Leif Sindings Morderen uten ansikt (1936) og medvirket også i Toralf Sandø og Knut Hergels Bør Børson jr. (1938).
Ettermæle
I en usignert, redaksjonell omtale av Steinar Jøraandstad i Aftenposten 2. mai 1946 i anledning hans bortgang, ble han beskrevet slik (utdrag):
Det er en allsidig kunstnerisk begavelse som her har funnet sin avslutning. I henved 25 år hadde Jøraandstad som filmskuespiller, sanger og ved sin opptreden i en lang rekke roller, muntre og mere alvorlige, og ikke minst i operettefaget erobret seg en sikker posisjon. Med et fengslende sceneydre, forenet han en sikker replikkbehandling og en kunstnerisk kultur som alltid preget hans roller. ... Jøraandstad er gått bort i sin beste alder, da man ennu kunne vente meget av hans alltid levende humør og kunstneriske allsidighet. | ||
Steinar Jøraandstad er gravlagt på Ullern kirkegård i Oslo. Tittelen skuespiller er benyttet på gravminnet.
Kilder
- «Steinar Jøraandstad» i Norsk biografisk leksikon av Vidar Vanberg. Hentet 24. juni 2023
- «Steinar Jøraandstad død». Aftenposten 2. mai 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- «Steinar Jøraandstad død». Morgenbladet 3. mai 1946. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- Steinar Jøraandstad i Historisk befolkningsregister