Stenbekk misjonssenter
Stenbekk misjonssenter er et leirsted i Trøskenveien 307 ved Pinåsevja på Tunøya i tidligere Tune kommune (nå Sarpsborg). Eiendommen har gårdsnummer 2050/7 og er siden våren 1969 i Det Norske Misjonsselskaps eie. Etter et stort dugnadsarbeid kunne stedet bli offisielt åpnet 19. april 1970. Ved åpningen var NMS' hjemmesekretær Normann Stad og biskop Per Lønning i Borg bispedømme gjester. Den dagen ble Stenbekk vigslet til kirkelig bruk og innviet til misjonssenter. På Stenbekk arrangeres såvel egne leirer / helger som at andre (organisasjoner) leier stedet til sine arrangement. I 2003 hadde NMS 16 arrangement i egen regi, disse ble besøkt av 750 deltagere fordelt over bitteleir, leirer for 2.-4. klasse, 5.-7. klasse, tenleir og voksenarrangement. Samme år var det 53 arrangement utenfor NMS (både helger og dager), og totalt var det rundt 4700 overnattingsdøgn.
Dugnad
Et dugnadsstyre ledet av Arne Nordahl ble valgt på høsten 1969. Hovedhuset som har røtter tilbake til 1917 da Carl Lindemann oppførte det som sin bolig var nedslitt, det elektriske anlegget måtte skiftes ut og moderniseres, kjøkkenet måtte renoveres og gardiner, madrasser og senger til soverommene måtte ordnes. Alt skulle være klart før åpningen.
Dette var den første, men ikke den siste, dugnaden. Etter bare tre år ble en møtesal tilknyttet hovedhuset oppført, en peisestue innredet i kjelleren og en bestyrerbolig med en ekstra leilighet i underetasjen bygget. I 1976 ble det utvidet med en kiosk og et hvilerom for kjøkkenpersonalet. En sentralfyr med vannbåren varme og radiatorer på rommene ble installert i 1977, deretter fulgte et nytt inngangsparti med sanitærrom, garderobe og kontor. Internatet med 80 sengeplasser ble tegnet av arkitektfirmaet Kjell Veine i 1988.
Æresbevisninger
I 2014 ble misjonskonsulent/bestyrer Knut Lande tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv etter 25 års tjeneste i NMS og på Stenbekk misjonssenter. I begrunnelsen ble blant annet hans unike innsats for NMS og Stenbekk når det gjelder inntektsskaping, nettverksbygging og kontakt med frivillige medarbeidere nevnt. Han hadde også gjort en innsats både på Bjørnstad bedehus og i lokalsamfunnet innen sang, musikk og dugnadsarbeid i mer enn 40 år.
Bakgrunnshistorie
I korte trekk forteller Ulf Grøndahl i Tune gårdshistorie, del 1 om Stenbekk at den trolig ble ryddet i gammelnorsk tid og var krongods frem til 1351 da den fulgte Kalnes i et makeskifte. I 1474 ble gården samt kvernfossen og Borregård med kvern og foss tildømt Hans Eder i henhold til eldre kongebrev. Senere ble den igjen krongods og fulgte Kalnes ved makeskifter og delinger på 1500-tallet. På tidlig 1600-tall var den i Mikkel Nilsen fra Liers eie, i 1647 var den på hans sønn Oves hender. Der forble den til 1700-tallet da den ble en del av Holleby. Deretter skjedde det lite før Carl Lindemann kjøpte blant annet denne gården, som han solgte videre til David Knobel i 1918. Han solgte den til Tune kommune, som i sin tur solgte Stenbekk til Det Norske Misjonsselskapi 1967.
På eiendommen lå det frem til 1929 et sagbruk og en mølle i Stenbekken mellom Tunevannet og Vestvannet. Frem til 1954 var et frørenseri i drift. I årene 1923– 1969 lå et kommunalt barnehjem her, dette skulle erstattes av et familiehjem på Grålum. Kommunen ville selge Stenbekk, og Johannes Moan, som var medlem av formannskapet, mente dette kunne bli et godt leirsted og kontaktet NMS som fik kjøpt gården for 300.000 kroner.
Stedets tidligere historikk er å finne i artiklene om gården og barnehjemmet.
Kilder
- Grøndahl, Ulf 1980: «Stenbekk», s. 294 ss i Tune: Gårdshistorie, Tune : Tune kommune.
- Olsen, Unni Holm: «Kongens sølv til Knut Lande», publisert op nms.no 4. februar. Besøkt 31. juli 2016.
- Ørebech, Kai. Bedehus i Østfold. Utg. Lunde. Oslo. 2006. Digital versjon på Nettbiblioteket.