Store Torungen fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Store Torungen fyrstasjon
Store Torungen fyr Arendal turistkontor.jpg
Foto: Arendal turistkontor (2012)
Oppretta: 1844
Status: Automatisert og avbemannet 2004
Type: Kystfyr
Eier: Staten, leietaker Stiftelsen Torungen fyr
Fylke: Agder
Kommune: Arendal kommune
Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Store Torungen fyrstasjon ligger på en øy utenfor Arendal. Det opprinnelige tårnet var bygd i tegl, mens dagens tårn fra 1914 er støpt i jern. Tårnet er 34,3 meter høyt. Fyret har et eldre, fransk 2. ordens linseapparat. Fyrstasjonen er stor og omfatter maskinhus, boliger, uthus, gammel smie, tufter etter tegltårnet og tidligere boliger og uthus. Anlegget omfatter også hager og spor etter hage, samt landing og naust. På øya er det spor etter mindre jordbruksdrift. Fyrstasjonen ble opprettet samtidig med Lille Torungen og Sandvikodden fyrstasjoner, og har funksjonell og visuell forbindelse med disse. Store og Lille Torungen fyrstasjoner ble bygget som tvillingfyr.

Fyrstasjonen ligger i sammenheng med verneverdige bygningsmiljøer ved innseilingen til Arendal. Noe av fyrområdet er som del av raet, foreslått fredet som landskapsvernområde etter lov om naturvern. Forøvrig er området vernet som naturreservat etter samme lov. Store Torungen fyrstasjon er et fint eksempel på en rikt sammensatt stasjon. Fyrtårnet er en typisk representant for de høye støpejernstårnene. Fyret har høy grad av opprinnelighet med eldre linseapparat i bruk og diafonanlegg med trykktanker intakt. Fyrstasjonen har fyrhistorisk interesse ved sin forbindelse med Lille Torungen fyrstasjon og stor miljøbetydning i sammenheng med bygningsmiljøene ved innseilingen til Arendal, «Byen med de tvende Fyre».

Arendal og Omegn Turistforening og Lille Torungens Venner har inngått en avtale om bruk av bygningene i tilknytning til fyret som besøksmål. Booking for Store Torungen skjer via turistforeningen.

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 58.398857° N 8.7902074° Ø