Storgata (Vestfossen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Førjulsstemning i Storgata i Vestfossen.
Foto: Leif-Harald Ruud (2020).
Storgata i Vestfossen på begynnelsen av 1900-tallet.

Storgata er hovedgata i tettstedet Vestfossen i Øvre Eiker kommune og går i retning nord-sør tvers igjennom sentrum, en strekning på omtrent 850 meter mellom Jutebrubekken i nord og Vestfossen skole i sør. Mot nord fortsetter den under navnet Spærenveien, i sør som Fossgata.

Storgata ble anlagt i 1880-åra, etter den store brannen i Vestfossen i 1880. I rundt hundre år var dette hovedferdselsåren gjennom Vestfossen sentrum, og lenge var hele Storgata en del av Riksvei 35. Etter omlegging av riksveien i 1980-åra, er det imidlertid bare den sørligste delen av Storgata som har gjennomgangstrafikk.

Hovedtyngden av forretninger og offentlige bygninger i Vestfossen har alltid ligget langs Storgata, og det er fortsatt bare noen ganske få reine bolighus i dette gateløpet.

På det eldste av bildene til høyre ser man et parti fra Storgata i Vestfossen på begynnelsen av 1900-tallet. Bildet finnes i Eiker arkivs samling, og registranten har notert følgende:

«Bildet er tatt fra torvet, og til venstre ligger Jul. Spærens landhandel i Såsengården. På motsatt side ser vi nærmest Møllergården, der kjøpmann L.G.Nedberg hadde landhandel, deretter Thoresengården med Thoresens Hotell og Nils Thoresens landhandel. Deretter kommer Vestfossen meieri (murbygning), som også drev handel med dagligvarer i meieriutsalget. Det var med andre ord tett mellom butikkene i Storgata. Eier av bildet er Aina Andersen fra Vestfossen, og det er registrert av Bjørn Kristoffersen.»


Billedgalleri


Koordinater: 59.73494° N 9.8696416° ØEiker Leksikons logo.jpeg Storgata (Vestfossen) inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!