Strømbergs teater (Christiania)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Strömbergs teater»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Strømbergs teater ble etablert i Christiania i 1827 og regnes som byens og landets første permanente offentlige teater.

Det var den svenske teatermannen og danselæreren Johan Peter Strömberg (1772-1834) som stod for etableringen av teateret. Strømberg hadde tidligere vært involvert i dannelsen av Det borgerlige dramatiske Selskab, som var et motstykke til Det dramatiske Selskab. Han søkte Fredrik 6. om støtte til å starte et offentlig teater, men så kom krigen med Sverige, og han forlot Norge for hjemlandet. Etter unionsinngåelsen med Sverige kom han imidlertid tilbake og etablerte en teaterskole og søkte på ny om å få etablere et teater. Denne gangen så myndighetene positivt på initiativet og teateret ble oppført.

Fredsfesten

Den første teateroppsetningen på Strømbergs teater fant sted 4. november 1827. Teaterstykket var Strömbergs eget verk og het Fredsfesten.

Uroppførelsen var ikke helt uproblematisk. Stykket var en slags nasjonaldagsmarkering av datoen for Stortingets godkjennelse i 1814 av unionen med Sverige. Dette ble ikke tatt godt imot av alle. Stykket skal ha utløst en voldsom pipekonsert, der blant andre Henrik Wergeland var blant de aktive i kritikken av denne markeringen.

Denne kritikken og den ellers dårlige teateroppførelsen bidro nok til at stykket også ble dårlig mottatt av publikum. Slik stod kvelden beskrevet i en anonym erindring signert "Av en gammel Kristianensers Optegnelser", publisert i Morgenposten, 07.01.1919[1]:

Om Stellet og Utstyret inde paa Scenen var godt eller undermaals tarvelig, det har jeg ingen Kyndighet til at Dømme om. Strømberg sa selv at det var storartet, det samme hævdet altsaa hans kone bestandig. Men den som ser det hele en enkelt Gang, og da ovenikjøpet bakfra, han bør jo holde sin Mund. Jeg Saa at Scenen forestillet en klippefuld Egn, Klipperne var visst gode, Trærne har jeg aldrig set Make til i Naturen, for de var en mellemting mellem Birk, Gran og Palme. Men Strømberg hadde jo selv malt det altsammen, og selvgjort er vegjort. (...) Ret megen Erindring om hvad denne "Fredsfesten" eller "Forsoningsfesten" dreiet sig om, har jeg ikke. Og ikke tror jeg, jeg har tapt saa svært meget ved at jeg ikke begrep den.

Det var heller ikke noen applaus å få etter endt stykke.

Hustruen

Den offisielle åpningsforestillingen 30. januar 1827 endte også med drama. Da var Hustruen av tyske August von Kotzebue på programmet og kritikken haglet mot Strömbergs uskolerte skuespillere.

Teaterets oppløsning

Teateret oppnådde vel aldri så stor suksess, og i juni 1828 måtte Strömberg gi seg grunnet dårlig økonomi.

Den danske skuespilleren Jens Lang Bøcher drev teateret videre fra 1828 under navnet Christiania offentlige Theater.

Teaterbygget brant ned i mars 1835. Det ble da planlagt et nytt og bedre teater på Bankplassen som ble hetende Christiania Theater og var i drift fra 1837 til 1899.

Dette ble til slutt avløst av Nationaltheateret, som ble ferdigstilt i 1899.

Bygningen

Teateret holdt til i en bygning like nedenfor hjørnet av Akersgata i nåværende Teatergata og var tegnet av Christian Heinrich Grosch.

Det var plass til rundt 800 tilskuere, som det viste seg å være vanskelig å fylle salen med. Christiania hadde på den tid omtrent 15 000 innbyggere, og byen var for liten til å fylle teateret tre ganger i uken, som Strömberg hadde planer om.

Medvirkende til teateret

Referanser

  1. Morgenposten 1919.01.07. 19190107. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Byminner. Utg. Oslo museum. 1988. Digital versjonNettbiblioteket.

Kilder og litteratur