Strømmen Konditori (Strømmen)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Borghild Kristiansen etablerte Strømmen Konditori i 1926.
Foto: Ukjent/Kjøpmannskalenderen for Akershus 1948.
Harald Holm Nilsen med kone Dagny, sønnen Cato og sine to ansatte Gerd Fredriksen og Sigrid Rustad foran bedriftens Opel varebil. Uthuset på Gamle Folkets hus til venstre.
Foto: Ukjent/Strømmen II

Strømmen Konditori ble etablert av Borghild Kristiansen allerede i 1926.
Firmaet drev bakeri, konditori og kafé i egen gård i Strømsveien 68.
Fra midten av 1930-årene til 1950-årene ble kafeen drevet av Harald Holm Nilsen, som også drev bakeriet God-Bit i Samfundsbygningen på motsatt side av Strømsveien.

"Konten"

Konditoriet fikk tidlig klengenavnet Konten. I begynnelsen hadde de også servering i annen etasje. Stedet ble drevet som serveringssted med ulike navn fram til gården i 1990-årene ble revet for å gi plass for et nytt bygg. Her holder nå Konten Borettslag og Konten Bokollektiv til.

Strømmens samlingspunkt

Stedet lå i krysset mellom Strømsveien og Nygata, rett ved Samfundsbygningen og Strømmen Kino. Mange var innom for å få seg en kopp kaffe og en prat med kjente. I annen etasje ble det holdt møter - både Strømmen Idrettsforening, Strømmen og Lillestrøm Skiklubb og andre brukte stedet som treffpunkt.

Fotballhjørnet

Som det fremgår av bildet fra 1950 fikk Strømmen IF tidlig lov til å montere sin informasjonstavle på veggen ut mot Strømsveien. Strømmen IF klarte å spille seg opp i datidens Eliteserie - Hovedserien - allerede i 1949. Da måtte kampene spilles på gressbane. Strømmen stadion hadde på den tiden grusdekke, så Strømmens hjemmekamper måtte spilles på "Fedrelandet" på Nerdrum i Fetsund. Fet Fotballklubb valgte dette navnet da de etter enorm dugnadsinnsats klarte å få i stand Romerikes første gressbane midt under andre verdenskrig.

Et par dager før hver kamp ble Strømmens lagoppstilling satt opp på tavlen. Som bildet viser ble det umiddelbart samling på hjørnet, og det var ikke måte på hva "forståsegpåerne" hadde av hardtslående argumenter for eller i mot.

Kilder

  • Stefferud, Alf og Bunæs, Steinar: Strømmen. Historier om stedet og folket. Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2006. 192 s. ISBN 978-82-997416-0-6
  • Stefferud, Alf og Bunæs, Steinar: Strømmen II. Fra frigjøringen til åttiårene. Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2008. 252 s. ISBN 978-82-997416-2-0
  • Bunæs, Steinar 2016: Strømmen og Lillestrøm Skiklubbs første 100 år. Utgitt av Strømmen og Lillestrøm Skiklubb. ISBN 978-82-303-3221-4