Strømmen og Skjetten Skolekorps

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Guttemusikkorpset før andre verdenskrig.
Foto: Ukjent/Kværnersamlingen
Guttemusikkorpset etter andre verdenskrig.
Foto: Ukjent/Kværnersamlingen
Sagdalen skoles guttemusikk mødreforening ved faneavdukningen 1935. Fru Kværne, fru Smeby, fru Bakken og fru Theodorsen.
Foto: Ukjent/Kværnersamlingen
Avisreferat fra mødreforeningens overlevering av ny fane i 1935.
Foto: Ukjent/Kværnersamlingen

Strømmen og Skjetten Skolekorps er i 2019 et janitsjarkorps bestående av medlemmer fra Strømmen og Skjettenområdet, organisert som tre korps: Hovedkorps, rekruttkorps og aspirantkorps. Alderen på medlemmene er fra 8 til 19 år. Korpset har en historie med tråder tilbake til de opprinnelige skolekorpsene ved Sagdalen (1931) og Skjetten (1960).

Sagdalens skoles guttemusikkorps

Det første skolekorpset i skolekretsen ble stiftet i september 1931 under navnet Sagdalens skoles guttemusikkorps, med Jens Gundersen Ryen som dirigent. Ved starten var det et rent brassband – alle blåseinstrumenter var i messing. Ved oppstarten var de 23, to år senere var de blitt 42, alle gutter. I 1935 kom treblåserne med, og siden da har korpset hatt janitsjarbesetning.

Ved oppstarten etter andre verdenskrig var det mye å ta tak i. Instrumentene hadde ligget lagret i fem år, og måtte heloverhales. Bedriften som kunne reparere holdt til på Høybråten, og da ble det like godt bestemt at de alle gikk dit i samlet tropp. Noen uker senere måtte de gjøre den samme turen om igjen.

I denne perioden hadde korpset to dirigenter som begge fortjener en hederlig omtale. Den ene var Kjell Thon, født i 1920. Han gikk gradene i guttemusikken og senere i Strømmen Janitsjarkorps, og etter hvert startet han opp som dirigent for guttemusikken og minst ett korps til – på Bøn. En dag de skulle ha en lenge tillyst konsert tok han toget med sterk feber i kroppen. På Bøn skjedde et fatalt uhell, og han omkom bare 31 år gammel.

Den andre dirigenten var Edmund Henke, en polsk flyktning som var sterkt avkreftet etter mange år i tyske arbeidsleire under krigen. Han var også en meget god dirigent som ble meget avholdt, før han i 1952 klarte å komme seg videre til Canada. I 1976 hadde han tjent opp penger til en tur tilbake, til stor glede både for ham selv og mange gamle kjente.

Korpset har hele tiden hatt Sagdalen skole som sitt rekrutteringsgrunnlag, men byttet etter hvert navn til Strømmen guttemusikkorps, et navn de beholdt frem til jentene fikk innpass i 1976. Da skiftet korpset navn til Strømmen skolekorps.

Skjetten Jente- og Guttekorps

Korpset ble stiftet av lærer Hjørdis Margrete Berg-Omholt den 17. mars 1960 – en meget driftig dame. De første instrumentene skaffet hun selv med egne penger! Ved starten hadde korpset 12 medlemmer, av disse var 5 jenter. Korpset var det første i kretsen som hadde med jenter, og det vanket nok noen bemerkninger til dette. Men hva skulle korpset gjort uten jentene i dag?

I 1970-årene ble Skjetten bygd ut, og området fikk tre nye skoler. Melby, Valstad og Gjellerås. Gjellerås ble fort den største, og da våknet tanken om et eget Gjellerås skolekorps, dette ble stiftet i 1979. Allerede i 1986 ble korpsene slått sammen til ett korps – med hele 170 spillende medlemmer. I årene som fulgte spilte korpset på OL på Lillehammer, ved flere anledninger spilte de for Kongen og de oppnådde flere norgesmesterskap i 1. divisjon.

Diverse samarbeid

Etter storhetstiden på 70- og 80-tallet gikk korpsinteressen noe tilbake, dette ledet i slutten av 90-tallet til forskjellig prosjektsamarbeid med nabokorpsene. Med tanke på å opprettholde det musikalske nivået ved deltagelse i konkurranser ble det i år 2000 etablert et samarbeidsprosjekt mellom Lillestrøm skolekorps, Skjetten jente- og guttekorps og Strømmen skolekorps, kalt LSS2000. Prosjektet løp i tre år og ga i 2001 NM-tittelen i 1. divisjon som høydepunkt.

Etter LSS-perioden er samarbeidet mellom Skjetten jente- og guttekorps og Strømmen skolekorps videreført og forsterket. Deres besetninger utfylte hverandre svært godt, og i tillegg trivdes de godt sammen. Fra 2005 har korpsene hatt felles dirigent med øvelser på Stav skole. Korpsinteressen og kunnskapen er nå samlet i ett felles korps etter at det på årsmøtet i 2007 ble valgt felles styre. Høsten 2016 slo korpsene seg formelt sammen under navnet Strømmen og Skjetten skolekorps.

Kilder