Kjell Thon

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Kjell Thon


Kjell Anker Thon ble født i Bærum 6. juni 1920 og døde 25. desember 1951 etter et ulykkestilfelle på Bøn stasjon to dager før. Thon var en inspirerende musiker og dirigent som gikk bort i alt for ung alder. Han kom som liten til Strømmen der han vokste han opp i trygge omgivelser. Han ble etter hvert sterkt engasjert på flere fronter, spesielt innen korpsmusikken.

Allerede som 11-åring var han i 1931 med på å starte Sagdalen skoles guttemusikkorps. Fra første stund var han her en av de bærende krefter, og det var en naturlig følge at han var med og dannet grunnstammen da det i 1935 ble etablert et eget Ungdomskorps. Han brukte mye tid på å perfeksjonere seg på flere instrumenter, og han startet i ung alder ved Musikkonservatoriet.

Etter andre verdenskrig tok han initiativ til å skape liv i guttemusikken igjen, og kort etter ble han engasjert som hjelpedirigent. Ungdomskorpset tok i 1945 navnet Strømmen Janitsjarkorps, og også her ble han sterkt involvert. I tur og orden hadde han de fleste verv, også som korpsets leder. I 1946 ble han valgt inn i Fellesutvalget for sang og musikk i Skedsmo.

Thon hadde i tillegg flere andre verv, og han ble snart dirigent for Bøn Musikkorps på Eidsvoll. De satte seg høye mål, og planla en større julekonsert på 1. juledag i 1951. Lille julaften skulle de ha generalprøve, men Thon ble i flere dager sengeliggende med et sterkt isjasanfall. Han insisterte likevel på at konserten skulle gjennomføres, og reiste til generalprøven med store smerter. Men han var sløvet av sterke medisiner, og da toget saknet farten før Bøn gikk han av for tidlig og ble sterkt skadet. Han døde 1. juledag, og ble i januar 1952 bisatt fra en fullsatt Strømmen kirke. Derfra gikk de fremmøtte til Stalsberghagen gravlund med Strømmen Janitsjarkorps først i prosesjonen. Pastor Peder Scheie forrettet ved jordfestelsen.


Kilder

  • Sagdalen skoles 30-årsberetning 1949.
  • Nekrologer