Strandebarmeren Ingrid

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til: navigasjon, søk
Ingrid
Egennavn: Ingrid
Båttype Strandebarmer
Byggeteknikk Klink
Lengde 17 fot
Største bredde 5 fot
Antall bordganger: 4
Antall rom 2
Antall årepar 2
Framdriftsmidler: Årer (seil?)
Lagstilhørighet: Bragdøya KystlagBåten kom til Bragdøya Kystlag november 2015, som gave fra Peder Johan Pedersen, Ny Hellesund. Den fikk navnet Ingrid etter hans kone Ingrid Moe. Det er nå/november 2015 noe diskusjon om hvor god den egentlig er, og hva som bør gjøres med den.

Ingrid er en helt vanlig strandebarmer av den typen det ble kjøpt mange av til Agder frem til 1970-årene: Fast framtofte, bete i midtbandet, esinger til stevnene.

Den har tydeligvis vært seilt, for både på esingene og på innsiden av forstevnen er det klamper av tre med hull for tauverk (fokkehals, fokkeskjøter). Her er også pinner under esingene i bakskuten, for storseilskjøtene, og på baksiden av framtoften er det et rundt metallbeslag for mast.

Stevntoppene er høyere enn vanlig på Agder, der de gjerne ble sagd ned til noen få cm. De har også en mer markert innsving nederst enn vanlig på Strandebarmere, og er derfor tryggere å ha fortøyningstau på enn vanlig.

<gallery> 1. Ingrid forf.JPG.JPG 2. Ingrid bakf.JPG.JPG 3. Ingrid forst.JPG.JPG 4. Bakst.JPG.JPG 5. Ingid Festeklamp for fokkehals.JPG.JPG <gallery>