Strandtorn i Østfold
Strandtorn Eryngium maritimum er en art som vokser på sandstrender i Østfold.
Hyppighet og utbredelse
Strandtorn er spontan og er sjelden i 5x5 km-skalaen og ganske sjelden i 1x1 km-skalaen. Den har en vestlig og sørvestlig utbredelse[1].
Økologi
Strandtorn vokser på sandstrender og sandete strandvoller[2] [3]. Den kan være utsatt ved kraftige bølger når det er pålandsvind.
Oppdagelseshistorikk
Strandtorn omtales først av Robert Collett fra Hvaler[4]. Det eldste belegget er samlet av Mathias Numsen Blytt på Kuvauen på Vesterøy august 1827[5].
Utviklingstrekk, endringer i tid og rom
Strandtorn omtales fra Vestbygda i Onsøy[6]. Jan Ingar I. Båtvik har en utførlig beskrivelse av utviklingstrekkene fra første funn og fram til 1990-tallet[7]. På 2000-tallet var det 2 kjente lokaliteter av arten, en i Råde og en i Rygge. Den siste ble i 2010 overfylt av masse ved en feiltakelse. I 2014 ble det satt ut planter her fra dyrkede frø av planta i Råde, utført av Naturhistorisk Museum. Begge lokalitetene blir floraovervåket av Østfold Botaniske Forening. Både erosjon og plukking fra badegjester er en trussel mot plantene. I Bohuslän er den sällsynt och förekommar andast i norr och längst i söder, og antall ruter med funn er halvert fra 1940-åra til 2000-åra[8].
Forvaltningsstatus
Arten regnes som sterkt truet (EN) i Norge[9]. Den er kritisk truet (CR) i Østfold grunnet lite forekomstareal og truslene plantene er utsatt for.
Kilder og litteratur
- ↑ Stabbetorp, Odd. Strandtorn i Østfold, kart, grafer og nøkkeltall. Nettsiden Østfoldbotanikk.
- ↑ Elven, Reidar, Charlotte S. Bjorå, Eli Fremstad, Hanne Hegre & Heidi Solstad 2022. Norsk flora, 8. utgåva. - Det norske samlaget, Oslo. 1255 s.
- ↑ Mossberg, Bo & Stenberg, Lennart 2007. Gyldendals store nordiske flora. - Gyldendal Norsk Forlag AS, Oslo. 928 s.
- ↑ Collett, Robert 1868. Zoologiske botaniske Observationer fra Hvaløerne. - Nyt Magazin for Naturvidenskaberne 15: 1-84. Christiania. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blytt, Mathians Numsen, 1827. Herbarieark av strandtorn samlet på Hvaler. Digitalt på GBIF.
- ↑ Johansen, Øivind 1981. Onsøy's flora. - Østfold-Natur 11. 103 s. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Båtvik, Jan Ingar I. 1992. Sjeldne, sårbare og hensynskrevende karplanter i Østfold. - Fylkesmannen i Østfold, miljøvernavdelingen rapport 6-1992: 1-261. Digital versjon på Nettbiblioteket.
- ↑ Blomgren, Evastina, Eva Falk & Birgitta Herloff (red.) 2011. Bohusläns Flora. - Föreningen Bohusläns Flora, 731 s.
- ↑ Artsdatabankens ekspertkomité, rødlistede karplanter. Vurdering av art latin for Norge. Rødlista, siste versjon. Nettside hos Artsdatabanken.
Eksterne lenker
- Strandtorn Rødlistet art tilbake i Rygge
- Strandtorn hos Store norske leksikon
- Strandtorn hos Norsk Wikipedia
- Strandtorn hos Artsdatabanken