Svein Skeid

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Svein Skeid (født 1950, død 13. desember 2020) var gjennom nær et halvt århundre homoaktivist. Han er særlig kjent for sin sentrale rolle i å fjerne fetisjisme og BDSM som psykiatriske diagnoser. Han var også innsamler og formidler av Oslos skeive historie, og overlot sitt materiale til Skeivt arkiv så det kunne publiseres på Skeivopedia.

Skeid sto i 1970-åra fram som homofil, og begynte raskt å engasjere seg i bevegelsen. Fra tidlig i 1980-åra var han sentral i Scandinavian Leather Men Oslo (SLM) ei forening for såkalte «lærhomser». I dette miljøet, i lærbaren på Den Sorte Enke, fant han sin kjæreste Tore Stensby (1962–2011), og de ble etter hvert samboere på et småbruk i Elverum kommune. Man kunne møte på ham iført lær og gummi på en helt vanlig handletur, og både gjennom sin livsførsel og sin aktivisme klarte han å få det som var en bortgjemt subkultur innen Oslos skeive verden fram i lyset. I 1991 tok han initiativ til at SLM skulle delta på Homodagene, det som senere ble til Oslo Pride.

Som aktivist i Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold arbeida han lenge for å fjerne flere diagnoser, gjennom diagnoseutvalget Revise F65. Som utdanna fysioterapeut med videreutdanning i psykiatri, kombinert med at han selv tilhørte lærmiljøet, var han godt egna for et slikt oppdrag. Mens homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose i 1982, var det ikke før i 2010 at BDSM, fetisjisme og transvestisme ble strøket i Norge, og i 2018 at de samme diagnosene forsvant internasjonalt. Han var også aktiv i kampen mot hiv/aids fra sykdommen dukka opp i 1980-åra. Skeid var også medarbeider i tidsskriftet Blikk fra starten av. Og han hadde et helt særegent bidrag til forgjengeren Fritt Fram - han leverte månedlige kryssordoppgaver, noe han fortsatte med i flere år i Blikk.

I 2003 mottok han Æresprisen fra Fri for sitt lange virke i rørsla.

Etter at hans samboer gikk bort i 2011 flytta han tilbake til Oslo, og hadde sine siste år der. Han var, så langt helsa holdt, aktiv i rørsla også i disse åra. Kort tid etter sin 70-årsdag døde han på Ullevål universitetssykehus etter et hjerteinfarkt. Han ble gravlagt på Østre gravlund.

Litteratur og kilder