Østre gravlund (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østre gravlund ligger ved Helsfyr i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Flyfoto av gravlunden, Timms Reperbane til høyre
Midt inne på den jødiske delen av Østre gravlund (Helsfyr gravlund) står dette minnesmerket over norske jøder drept under andre verdenskrig.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Østre gravlund ligger ved Helsfyr i Oslo med adresse Tvetenveien 7, i Bydel Gamle Oslo. Gravlunden ble innviet i 1895, etter at Kristiania kommune hadde kjøpt Helsfyr gård i 1892 og gravlunden ble anlagt på jordveien. Den må ikke forveksles med Østre Aker kirkegård.

Gravlunden er utvidet flere ganger, særlig i 1920- og 30-årene. I dag er den på 140 daa.

Det opprinnelige kapellet (innviet 1895) er revet, men tårnet står igjen utenfor dagens kapellbygning, som ble etablert med to kapeller (Store kapell og Lille kapell) og et krematorium, i 1961. Kremasjonsanlegget ble nedlagt i 2009, og flyttet til Alfaset krematorium.

Menigheter tilknyttet Østre gravlund er Grønland, Kampen, Paulus, Sofienberg og Vålerenga.

Østre gravlund fikk ny driftsbygning i 2000.

Enkelte gravlagte på Østre gravlund (hoveddelen)

Blant de gravlagte på Østre gravlund, utenom den jødiske delen, kan nevnes:

Helsfyr gravlund

I 1912 ble ca. 10 daa av Østre gravlund skilt ut som gravlund for Det mosaiske trossamfunn, kalt Helsfyr gravlund. På denne jødiske delen av gravlunden finnes også et monument over de 620 norske jødene som ble drept hjemme og ute under andre verdenskrig. Det er svært spesielt at denne gravlunden ikke bare ble spart for nazistenes herjinger under andre verdenskrig; den ser også ut til å ha blitt brukt under krigen.

Blant de gravlagte her kan nevnes:

Galleri