Otto Øgrim

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Faksimile fra VG 12. mars 1974: utsnitt av omtale av tv-program med Øgrim (t.h.) og Ormestad.

Johan Otto Øgrim (født 1. oktober 1913 i København, død 6. desember 2006 i Oslo) var motstandsmann (XU), fysiker og kunnskapsformidler, særlig kjent fra NRKs Fysikk på roterommet sammen med Helmut Ormestad.

Familie

Øgrim var sønn av frelsesoffiser, senere kommandør i Frelsesarmeen, Tobias Immanuel Øgrim (1886–1962) og frelsesoffiser Othonie Margrethe Olsen (1879–1972). Han var gift med Marit Eggen (1915-2008), og var far til journalisten og AKP-politikeren Tron Øgrim (1947-2007). Hans søster Ruth Bernhardina Øgrim (1911–2005) var gift med Oslo-ordfører Brynjulf Bull. Kulturformidler Liv Gulbrandsen (født 1974) er hans barnebarn (datter av sønnen Tron).

Liv og virke

Faksimile fra Aftenposten, oversikt over tv-programmet for 24. august 1960, herunder et fysikkprogram med Øgrim og Ormestad. Dette var bare fire dager etter fjernsynets offisielle åpning.

Øgrim og familien flyttet mye rundt i oppveksten. I 1929 tok han handelsskoleeksamen ved Clark's College i London og i 1931 avla han middelskoleeksamen i Hamar. Examen artium tok han ved Trondheim katedralskole i 1934 som privatist.

Øgrim kom inn i kretsen rundt Erling Falk og den venstreradikale organisasjonen Mot Dag, og arbeidet der et par år. Fra 1938 arbeidet han ved Det Norske Studentersamfund, og begynte også sine realfagsstudier ved Universitetet i Oslo. På grunn av krigen avsluttet han ikke sine studer før i 1946, da han ble cand.real. med fysikk hovedfag.

Under krigen var Otto Øgrim en aktiv motstandsmann, og medlem av sentralledelsen i den hemmelige etterretningsorganisasjonen XU.

Fra 1947 til han gikk av med pensjon i 1983 var Otto Øgrim universitetslektor i eksperimentalfysikk ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Mest kjent er han som kunnskapsformidler innen fysikk, som foreleser og lærebokforfatter, og ikke minst som formidler av popularisert fysikk sammen med universitetskollegaen Helmut Ormestad (1913–93). Som fysikerduoen Øgrim og Ormestad startet de en serie med programmer i radio fra slutten av 1940-tallet. I fjernsynet lagde de programmer allerede under prøvesendingenes tid før 1960. Deres meste kjente fjernsynsserie var Fysikk på roterommet, som gikk i en årrekke.

Ettermæle

Otto Øgrim er gravlagt i familegrav på Østre gravlund i Oslo.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

I en nekrolog i Aftenposten 27. desember 2006 fokuserte XU-mannen Gunnar Kværk på Øgrims motstandsarbeid under krigen:

XU-mannen Johan Otto Øgrim,alias «nr. 8» eller «Jørgen», var, som betegnelsen nr. 8 forteller, blant de aller første da organisasjonen XU ble startet. Otto kom fra universitetsmiljøet på Blindern, som de fleste av organisasjonens ledere. … Otto ble fra første stund et selvfølgelig medlem av ledergruppen i XU. Hans jordnære og praktiske legning bidro sterkt til ledelsens nøkterne vurdering av muligheter og risiko ved forskjellige operasjoner.

Otto Øgrim er gravlagt i familiegrav sammen med kona Marit og sønnen Tron på Østre gravlund i Oslo.

Kilder og referanser