Sveitserstil
Sveitserstilen var en populær stilretning i Norge på siste halvdel av 1800-tallet. Stilen er å se på hus, og særlig villaer, fra denne perioden, men siden jernbanens framvekst i Norge sammenfaller med denne stilartens utvikling, er også flere jernbanestasjoner preget av sveitserstil. Langs Kongsvingerbanen finner man flere stasjoner i sveitserstil.
Kjennetegn
Stilen kjennetegnes av utoverhengende tak, symmetri i grunnplanen, store rom og verandautbygg i flere etasjer. Det ble vanlig med høye synlige grunnmurer og større vinduer enn tidligere. Fasadedetaljer av løvsagsarbeid og knipplingsverk gir disse bygningene særpreg. Bygningene var ofte malt i tre forskjellige farger. Èn hovedfarge og to farger som skulle fremheve de arkitektoniske detaljene. Fargene var lyse og dette endret landskapet, spesielt på landsbygda, da bebyggelsen tidligere var preget av tjærebrunt og andre jordfarger.
Sveitserstilen ble ikke kun å se på nye bygg. Mange eldre hus ble bygd om. Disse fikk høyere loft, veranda-påbygg, nye vinduer og nye tak. Disse endringene samsvarte med de retningslinjene Sunhedskommisjonen fremmet for å bedre de hygieniske forholdene. Ryen gård er et eksempel på ombygging og framstår i dag som en bygning i ren sveitserstil. Hovedbygningen på Strømsborg på Bygdøy fra ca. 1860 har elementer fra både senempire og sveitserstil.
Ved århundreskiftet kom dragestilen som en forgreining av sveitserstilen. Stavkirkemotiver som mønekammer og dragehoder ble populært, og materialet skiftet fra panel til tømmer.
Kilder
- Lexau, S., Brekke, N. og Nordhagen, P. (2008). Norsk arkitekturhistorie . Oslo: Samlaget.
- sveitserstil. () I Store norske leksikon. Hentet fra: http://snl.no/sveitserstil
Galleri
- Vaktstue for Garden ved Slottet.Foto: Stig Rune Pedersen
- Busterudparken i Halden, musikkpaviljong.Foto: Stig Rune Pedersen
- Kviknes hotell i Balestrand.Foto: hesse1309
- Musikkpaviljongen i Tromsø.Foto: Elin Olsen
- Oleløkken, Hallings gate 5 i Oslo.Foto: Stig Rune Pedersen
- Roald Amundsens hjem i Oppegård.Foto: Stig Rune Pedersen
- Harstad Arbeidersamfund i Storgaten 18, Harstad. Innviet 17. mai 1900Foto: Gunnar Reppen
- Grefsen Folkesanatorium i Oslo.Foto: Stig Rune Pedersen
- Hovedbygningen på Strømsborg på Bygdøy fra ca. 1860 har elementer fra både senempire og sveitserstil.Foto: Stig Rune Pedersen
- Inkognitogata 20 i Oslo (1865), Incognito løkke.Foto: Stig Rune Pedersen
- Holgerslystveien 9 i Oslo; sveitservilla fra 1899.Foto: Stig Rune Pedersen (2015)
- Kapellet ved Nordre gravlund i Oslo.Foto: Stig Rune Pedersen (2015)
- Pinsekirken i Bærum (1891).Foto: Stig Rune Pedersen (2016)
- Villa Granli, Solveien 143c i Oslo (1894).Foto: Arne Gunnarsjaa (1982–1983).