Sverre Petterssen

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Sverre Petterssen i uniform (1942-45).
Rikard Kaarbøs gate 6 i Harstad der Sverre Petterssens far Hildor Pettersen hadde sin agenturforretning fra 1916.
Foto: Sør-Troms Museum.
Hildor Petterssen, Sverre Petterssens far var en kjent forretningsmann i Harstad.

Sverre Petterssen, født 19. februar 1898 i Hadsel, død 1975, professor dr. philol, verdenskjent meteorolog og vitenskapsmann, sønn av agent Hildor Pettersen (1870-1960), Harstad.

Petterssen er kjent for den som fastsatte D-dagen ved de alliertes landgang i Normandie 1944, da han var sjef for en gruppe meteorologer som utarbeidet langtidsprognoser for om været for den øverste militære ledelsen.

Han ble cand real i 1926 og dr. philos i 1933. Sin jobbløpebane som meteorolog begynte han i 1924 og ble sjef for Værvarslinga på Vestlandet i 1931. I 1939 tok han imot et professorat ved universitetet Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Boston. I 1942 ble han utnevnt til oberstløytnant i Luftforsvaret og tjenstgjorde til krigens slutt i den britiske værtjenesten.

I 1945 ble professor Petterssen utnevnt til riksværvarslingssjef i Norge, men flyttet i 1948 til USA hvor han virket ved en rekke universiteteter. Han ble amerikansk statsborger i 1949, men i 1973 ga han avkall på sitt borgerskap i protest mot Nixons politikk og fikk så tilbake sitt norske statsborgerskap og bodde deretter i London.

Sverre Petterssen har skrevet flere vitenskapelige verker om meteorologi og var medlem av en rekke internasjonale kommisjoner.

Familieforhold

Sverre Petterssen var sønn av agent Hildor Petterssen, Harstad. Han var født 1870 i Gildeskål, men da faren døde tidlig, ble han satt bort og vokste opp i Bjørndalen i Eidsfjorden. Han ble fisker og senere handelsmann i Indre Eidsfjord. Senere flyttet han til Vik i Hadsel og deretter til Trondheim og endelig i 1916 til Harstad, hvor han drev egen en gros-forretning. Han var en ivrig debattant med mange leserinnlegg i Harstad Tidende, der han skrev under signaturen H.P.

Fra Aftenposten 18. januar 1946

«Stockhold 17. januar 1946. (Assosated Press): Det var ikke Eisenhower som til slutt bestemte tidspunktet for invasjonen på kontinentet. Det var nordmannen professor Sverre Petterssen som med utnyttelse av hele den meteorologiske forskning fastsatte den 6. juni som den beste dagen.

Dr. Pettersen kom onsdag på et kort besøk til Stockholm for å diskutere med svenske fagmenn om hvorledes man på lang sikt skal utdanne meteorologer, som det er mangel på i hele Skandinavia, skriver Dagens Nyheter.

- Det var ganske spennende å fastsette tidspunktet for invasjonen, forteller dr. Pettersen. Den 5. og den 7. juni var været dårlig, men den 6. var det bedre, og det ble også D-dagen. Hvor lang tid i forveien jeg fastsatte denne dato er ennå en militær hemmelighet, likeså arbeidsmetodene for fastsettelsen av været over Tyskland. Så meget kan sies at vi benyttet oss av flyobservasjoner i stor utstrekning, særlig over havet.»

Ordener

 • Dekorert med høye britiske og amerikanske militære ordener for innsatsen 1944.
 • To internasjonale gullmedaljer
 • Kommandør av St. Olavs Orden i 1949
 • Haakon VII frihetskors
 • Kommandør av Order of the British Empire
 • USA's Distinguished Service Order.

Kilder

 • Artikkel i Aftenposten 18. januar 1946
 • Nekrolog Aftenposten 2. januar 1975
 • Dødsannonse og nekrolog over faren Hildor Pettersen i Harstad Tidende 18. januar 1960
 • Research: Knut Saue 2012
 • Sverre Petterssen i Historisk befolkningsregister