Tabernakel

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tabernakel i St. Olav domkirke. I katolske kirker oppbevares det vigslede nattverdsbrødet, Jesu legeme, i tabernakler.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Tabernakel er et ord som har flere forskjellige betydninger innenfor jødedom og kristendom. Ordet er hentet fra latin, tabernaculum, og betyr «telt» eller «hytte».

Spesielt for jøder, men også for kristne, viser det til den mobile helligdommen paktens ark med lovtavlene ble oppbevart i.

I Den katolske kirke er tabernakel navnet på skapet hvor nattverdsbrødet, hostiene, oppbevares etter nattverden. Etter katolsk lære forvandles de virkelig til Kristi legeme under nattverdsliturgien, og de som blir til overs må derfor behandles med respekt og sikres mot skjending. Tabernakelet er en svært viktig del av en katolsk kirkes interiør. Når katolikker tilsynelatende kneler eller bukker mot alteret i kirken er det etter katolsk forståelse Jesu legeme i tabernakelet de viser respekt for.

I enkelte andre kirkesamfunn har tabernakel blitt brukt som navn på kirkebygninger av spesiell viktighet. Spesielt er dette kjent fra Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige, med Mormontabernakelet i Salt Lake City.