Tamburen i Fredrikstad

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra Tamburen)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tamburen
Tamburen.JPG
Bygningsdata
Byggeår: ca. 1830
Andre navn: Den gamle prestegård
Første eier: Fredrikstad by
Materiale: mur/tre
Formål: (preste)bolig
Adresse: Færgeportgaten 78b
By: Gamle Fredrikstad
Kommune: Fredrikstad
Fylke: Østfold

Tamburen eller Den gamle prestegård, Færgeportgaten 78b, ligger i tolvte kvartal i Gamlebyen i Fredrikstad. Bygningen ble oppført rett etter den store bybrannen i 1830 som ødela de sentrale delene av Festningsbyen. Den er oppført i tømmer på en eldre, høy grunnmur av granitt.

Før bybrannen i 1764 oppgis tomten å vært eid av en madame Qvist. Huset skal ha vært i god stand og ha vært ca. 14 fot høyt (i overkant av 4 meter). Gården som brant i 1830 var eid av byfogd Niels Bjerregaard Hiort.

Fra den nåværende bygningen ble oppført ca. 1830 og frem til 1855 var gården eid av Fredrikstad by, og byens sogneprest hadde den som sin bolig. Det er herfra navnet Den gamle prestegård stammer. Familien Ramm overtok gården etter at byen solgte. Av senere beboere er blant andre sakfører, ordfører og stortingsmann Ove Ramm (1826-1890).

Restaurant Tamburen

Kjelleretasjen huset i mange år restauranten og skjenkestedet Tamburen som var en institusjon i Gamlebyen. Gården ble ominnredet i 1949 under ledelse av arkitekten T. Narve Ludvigsen, mens interiøret ble tegnet av arkitekten Arnstein Arneberg. Tamburen var et svært populært skjenkested, særlig på 1960- og 70-tallet. I 1993 overtok kulturselskapet Balaklava gården og drev restauranten Balaklava gjestgiveri i annen etasje i huset. Kjelleren var nå redusert til vinkjeller. Høsten 2007 åpnet den derimot igjen for restaurantdrift, og atter igjen under navnet Tamburen.

Kilder

Koordinater: 59.20413° N 10.95447° Ø