Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Promoteringsplakat for utstillingen: "Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden". Utstillingen ble ført utstilt i Deichman Stovner fra 23.04.2022 til 28.04.2022

Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden var en utstilling som ble satt opp i to omganger, først på Deichman Stovner mellom 23. og 28. april 2022 og deretter på Deichman Linderud mellom 12. og 30. november 2022. Utstillingen var laget av Diaspora Tamil Archives (DTA), som er et nettbasert ressurssenter og fellesskapsarkiv, som jobber med dokumentasjon, bevaring og formidling av tamil-norsk migrasjonshistorie. Pop up-utstillingen besto av kvinneportretter med tilhørende tekster. Prosjektledere for utstillingen var Withya Wijeyaraj og Poorani Nagendran, sammen med Sivanja Naguleswaran og Baheerathy Kumarendiran.

De portretterte kvinnene

Radiovert og lydteknikere fra "Ilangkatru" ungdomsradio som ga utstillingsbidrag: Vennila, Abinaja, Tharahai, Abirami, Akilina, Sambavi, Vaithehi, Sindhuja (andre bidragsytere i radioen: Merisha, Kayalvili)

Deichman Stovner (23.04.2022-28.04.2022)

DTA markerte sitt toårsjubileum med arrangementet «Vår dag» som besto av en pop-up portrettutstilling basert på konseptet «Tamil-norske kvinner i en mannsdominert verden». En tilleggsintensjon med utstillingen var å bidra til markeringen av Frivillighetens År 2022. Åpningsseremonien for utstillingen ble holdt på Deichman bibliotek på Stovner senter, lørdag den 23. april 2022.

Nidarsika Paramalingam (Ninthu) åpner utstillingen.
Foto: Baheerathy Kumarendiran.

For å opplyse dagens samfunn om hvor varierte yrker og felt det er mulig å være en del av som en tamil-norsk kvinne, rettet DTA spørsmål til 11 utrolig inspirerende kvinner som valgte å dele sine ord. Utstillingen ble kategorisert i temaer som kvinner i sport, politikk, organisasjonslederskap, samfunn og media og kommunikasjon. Blant utvalget var det for eksempel to kvinner fra Norsk-tamilsk helseorganisasjon (NTHO) og to fra Unge Tamiler. Mens de fleste kvinnene ble presentert individuelt, var «Ilangkatru» (tamilsk ungdomsradio) representert med et gruppebilde. Med denne utstillingen ønsket DTA å hedre disse dyktige kvinnene i ulike roller og bakgrunner som setter et viktig preg på samfunnet vårt. Det var mulig å se og lese portrettene av disse kvinnene på utstillingen fram til torsdag 28.april 2022.

Et par kvinner i portrettplakatene var også til stede på arrangementet, som for eksempel student og aktivist Nidarsika Paramalingam (Ninthu). Nidarsika startet med å åpne utstillingen med sine selvskrevne dikt/spoken word. Det første diktet handlet om rasisme på boligmarkedet; «Fordi en gammel mann med rynker, mener maten vår stinker, sier han at han ikke leier ut til indere mere.» Gjennom diktet ble den tamilske migrasjonshistorien formidlet, og vi fikk høre en dyktig tamilsk kvinne som sto opp for seg selv. Videre leste hun opp sitt eget dikt ‘Som sola står vi opp’. Nidarsika fortalte her om sin mor, som hun refererte til som «sola»: «Tamilere, vi hyller sola. Vi feirer og takker den. Den gir oss lys, mat, varme og liv. Det er ingen tvil om at amma var min sol, som brenner sterkere enn noe annet, men aldri blir utbrent», sier hun stolt.

Universitetslektor på Oslomet, Leiv Bjelland var også til stede på utstillingen. Bjelland forteller at «Community Archives», altså fellesskapsarkiver de siste årene har blitt et viktig forskningsfelt og en viktig arena for samarbeid mellom arkivarer og publikum. «Community archives kan betegnes som dokumentasjonssenter eller initiativer drevet av og for en viss gruppe i en viss community.» Fram til 22.04.2022 hadde han ment at Community archives ikke fantes i Norge, men under utstillingen fortalte han at Diaspora Tamil Archives egner seg godt under denne kategorien.

Ola Alsvik (Forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket) mener at «dette er en klok og gjennomtenkt utstilling, som også formidler varme og engasjement. Kvinneportrettene er lavmælte, men intense – og de gir klare innblikk i vidt forskjellige mennesker som deler en felles identitet som tamiler. Et ekstra viktig poeng er det naturligvis at utstillingen er skapt av tamiler sjøl, av ildsjelene i DTA. Den er formet av deres blikk, ikke av perspektiver utenfra.»

Som en fjær i hatten til arrangørene har OsloMet-Storbyuniversitet endret sitt undervisningsopplegg etter DTA-utstillingen på Deichman Stovner. Siden våren 2022 har DTA blitt løftet fram for studenter på bachelornivå i Arkivvitenskap som et eksempel på Community Archives (fellesskapsarkiv) i Norge. I dag er DiasporA Tamil Archives et nettbasert ressurssenter og et Community Archives i Norge. Dette var grunnen til at utstillingen illustrerte hvordan blant annet bevaringsinstitusjoner kan bidra til inkludering, tilhørighet og endringer i samfunnet.

Utstillingen inneholdt også en stasjon for barn som kunne sitte og fargelegge. Her kunne de fargelegge tamilenes nasjonalblomst, gloriosalilje (ceṅkāntaḷ). Den er «statsblomst» i delstaten Tamil Nadu i India og nasjonalblomst i Tamil Eelam(Nord-Øst Sri Lanka)). I denne utstillingen blir ceṅkāntaḷ utstilt til ære for alle tamilsk-norske kvinner som er migrert, født og oppvokst i Norge og som har sine røtter fra disse områdene. Et bilde av gloriosaliljen med fargene ble plassert på bordet slik at barna kunne se hvordan blomsten ser ut. Barna kunne også fargelegge et bilde av linjekunst som besto av 5 portretter av de intervjuede kvinnene. De lurte på hvem disse kvinnene på bildet var og hvilken rolle de spilte for denne tamil-norske utstillingen. «Hvorfor er det bilde av denne jenta her?», spør en liten gutt og peker på bildet. Denne formidlingsmetoden virket effektivt på ungene som hadde mange spørsmål å stille.

Deichman Linderud (12.11.2022-30.11.2022)

Promoteringsplakat for utstillingen: "Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden". Utstillingen ble for andre gang utstilt i Deichman Linderud fra 12.11.2022 til 30.11.2022

DTA arrangerte samme utstilling også i november 2022. Denne gangen ønsket de å markere fortsettelsen av «Vår dag» fra april 2022 og markere «Arkivdagen 2022» i de nordiske landene. Ved denne anledning ble utstillingen stilt ut på Deichman Linderud (Deichman Demo).

Under denne utstillingen fikk DTA besøk av Oslo Byarkiv[1] og Frivillighet Norge, som intervjuet DiasporA Tamil Archives for nettstedet “Knekk inkluderingskoden“[2].

Fotnoter

Kilder


Diaspora.jpg Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden er hentet fra nettstedet Diaspora Tamil Archives og lagt ut under lisensen cc-by-nd 4.0.