Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Promoteringsplakat for utstillingen: "Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden". Utstillingen ble først satt opp på Deichman Stovner fra 23.04.2022 til 28.04.2022

Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden var en utstilling som ble satt opp i to omganger, først på Deichman Stovner mellom 23. og 28. april 2022 og deretter på Deichman Linderud mellom 12. og 30. november 2022. Utstillingen var laget av Diaspora Tamil Archives (DTA), som er et nettbasert ressurssenter og fellesskapsarkiv, som jobber med dokumentasjon, bevaring og formidling av tamil-norsk migrasjonshistorie. Pop up-utstillingen besto av kvinneportretter med tilhørende tekster. Prosjektledere for utstillingen var Withya Wijeyaraj og Poorani Nagendran, sammen med Sivanja Naguleswaran og Baheerathy Kumarendiran.

De portretterte kvinnene

Radiovert og lydteknikere fra "Ilangkatru" ungdomsradio som ga utstillingsbidrag: Vennila, Abinaja, Tharahai, Abirami, Akilina, Sambavi, Vaithehi, Sindhuja (andre bidragsytere i radioen: Merisha, Kayalvili).

Utstillingsplakatene

Deichman Stovner (23. til 28. april 2022)

Nidarsika Paramalingam (Ninthu) åpner utstillingen.
Foto: Baheerathy Kumarendiran.

DTA markerte sitt toårsjubileum med arrangementet «Vår dag» som besto av en pop-up portrettutstilling basert på konseptet «Tamil-norske kvinner i en mannsdominert verden». En tilleggsintensjon med utstillingen var å bidra til markeringen av Frivillighetens År 2022. Åpningsseremonien for utstillingen ble holdt på Deichman bibliotek på Stovner senter lørdag 23. april 2022.

For å opplyse dagens samfunn om bredden av yrker og felt tamilsk-norske kvinner kan være en del av, hadde DTA rettet spørsmål til 11 kvinner som har vært til inspirasjon for mange, og som valgte å dele sine ord. Utstillingen var kategorisert i temaer som kvinner i sport, politikk, organisasjonslederskap, samfunn og media og kommunikasjon. Blant de presenterte kvinnene var det to fra Norsk-tamilsk helseorganisasjon (NTHO) og to fra Unge Tamiler. Mens de fleste var presentert individuelt, var «Ilangkatru» (en tamilsk ungdomsradio) representert med et gruppebilde. Med denne utstillingen ønsket DTA å hedre kvinner med ulike bakgrunner som har vist dyktighet i ulike roller og satt preg på samfunnet. Det var mulig å se portrettene og lese tekstene til kvinnene på utstillingen fram til torsdag 28. april 2022.

Et par av de portretterte kvinnene var til stede på arrangementet, blant annet student og aktivist Nidarsika Paramalingam (Ninthu). Nidarsika åpnet utstillingen med selvskrevne dikt/spoken word. Det første handlet om rasisme på boligmarkedet; «Fordi en gammel mann med rynker, mener maten vår stinker, sier han at han ikke leier ut til indere mere.» Gjennom diktet ble den tamilske migrasjonshistorien formidlet, og vi fikk høre om en dyktig tamilsk kvinne som sto opp for seg selv. Videre leste hun opp sitt eget dikt ‘Som sola står vi opp’. Nidarsika fortalte her om sin mor, som hun refererte til som «sola»: «Tamilere, vi hyller sola. Vi feirer og takker den. Den gir oss lys, mat, varme og liv. Det er ingen tvil om at amma var min sol, som brenner sterkere enn noe annet, men aldri blir utbrent», sa hun stolt.

Tamilenes nasjonalblomst, gloriosalilje (ceṅkāntaḷ). Den er statsblomst i delstaten Tamil Nadu i India og nasjonalblomst i Tamil Eelam (Nord-Øst Sri Lanka).

Universitetslektor ved Oslomet, Leiv Bjelland, var også til stede på utstillingen. Bjelland fortalte at «Community Archives», fellesskapsarkiver, de siste årene har blitt et viktig forskningsfelt og en viktig arena for samarbeid mellom arkivarer og publikum. «Community archives kan betegnes som dokumentasjonssentre eller initiativer drevet av og for en viss gruppe i en viss community.» Fram til 22. april 2022 hadde han ment at Community archives ikke fantes i Norge, men under utstillingsåpningen sa han at Diaspora Tamil Archives er et godt eksempel på et slikt arkiv.

Som en fjær i hatten til arrangørene endret OsloMet sitt undervisningsopplegg etter utstillingen. Siden våren 2022 har DTA blitt løftet fram som et godt eksempel på Community Archives i Norge for studenter på bachelornivå i Arkivvitenskap. Utstillingen tok også opp hvordan også bevaringsinstitusjoner kan bidra til inkludering, tilhørighet og endring i samfunnet.

Ola Alsvik, forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, sa at «dette er en klok og gjennomtenkt utstilling, som også formidler varme og engasjement. Kvinneportrettene er lavmælte, men intense – og de gir klare innblikk i vidt forskjellige mennesker som deler en felles identitet som tamiler. Et ekstra viktig poeng er det naturligvis at utstillingen er skapt av tamiler sjøl, av ildsjelene i DTA. Den er formet av deres blikk, ikke av perspektiver utenfra.»

Utstillingen inneholdt også en stasjon der barn kunne sitte og fargelegge, blant annet tamilenes nasjonalblomst, gloriosalilje (ceṅkāntaḷ), som er «statsblomst» i delstaten Tamil Nadu i India og nasjonalblomst i Tamil Eelam (Nord-Øst Sri Lanka)). I denne utstillingen blir ceṅkāntaḷ utstilt til ære for alle tamilsk-norske kvinner som har migrert eller er født og oppvokst i Norge, men som har sine røtter fra disse områdene. Et bilde av gloriosaliljen ble plassert på bordet, slik at barna kunne se hvordan den ser ut og hvilke farger den har. Barna kunne også fargelegge en svart-hvitt-versjon av utstillingsplakaten. De lurte på hvem kvinnene på bildet var og hvilken rolle de hadde i den tamilsk-norske utstillingen. «Hvorfor er det bilde av denne jenta her?», spurte en liten gutt. Denne formidlingsmetoden virket effektivt på ungene, som hadde mange spørsmål å stille.

Deichman Linderud (12. til 30. november 2022)

Promoteringsplakat for utstillingen: "Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden". Utstillingen ble for andre gang utstilt i Deichman Linderud fra 12.11.2022 til 30.11.2022

DTA arrangerte samme utstilling også i november 2022. Denne gangen ønsket de å markere fortsettelsen av «Vår dag» fra april 2022 og markere «Arkivdagen 2022» i de nordiske landene. I anledning dette ble utstillingen stilt ut på Deichman Linderud (Deichman Demo).

Under denne utstillingen fikk DTA besøk av Oslo Byarkiv[1] og Frivillighet Norge, som intervjuet DiasporA Tamil Archives for nettstedet “Knekk inkluderingskoden“[2].

Fotnoter

Kilder


Diaspora.jpg Tamilsk-norske kvinner i en mannsdominert verden er hentet fra nettstedet Diaspora Tamil Archives og lagt ut under lisensen cc-by-nd 4.0.