Tautra

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Øya Tautra sett fra fastlandet på Frosta
Foto: Toreau

Tautra (tidl. bl.a.Thuterø (1510), Tutterøen (1728) er en øy i Trondheimsfjorden i Frosta kommune, ca. én times kjøring fra Trondheim. Navnet stammer fra pjalt, klut og settes i sammenheng med øyas lave og flate form, og «seet fra høiden kan den nok sammenlignes med en paa vandet flytende klut».[1] Øya er mest kjent for ruinene etter et cistercienserkloster fra 1207, for det nye Tautra Mariakloster, og for sitt natur- og fuglereservat, og er dermed et yndet turistmål.

Øya er 3,5 kilometer lang, og bredden fra 200 meter på det smaleste til omtrent én kilometer på det bredeste. Totalt areal er omtrent 1,5 km². Øyas høyeste punkt er på 26 meter over havet. Deler av Tautra har siden 1984 vært vernet som naturreservat og fuglefredningsområde. Reservatet strekker seg over 20,54 km², og i perioden 25. april til 15. juli er deler av øya stengt for ferdsel.

Frem til 1979 var Tautra uten veiforbindelse, da det ble bygget en molo til fastlandet. Moloen ble erstattet med en bro i 2003 på grunn av den negative innvirkningen på dyrelivet. Denne er utstyrt med en automatisk port for å holde rovdyr unna øya. Tautra kan i dag friste med blant annet overnattingsmuligheter, restaurant, fotballbane, kunst- og håndverksutsalg. I tillegg ligger Trondhjems Seilforening sin hytte, Cuba, på øya.

Referanser

  1. Frosta i gammel og ny tid, 1918. S. 47 i del 2.

Litteratur

  • CubaTrondheim Seilforening
  • Frosta i gammel og ny tid. Utg. i anledning festaaret 1914 av ei nemnd. Trondhjem: A/S Johan Christansens boktrykkeri, 1918. S. 47-54 i del 2: Gaardshistorie.
  • Tautra på no.wikipedia.com

Eksterne ressurser