Tautra Mariakloster

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Klosterkirken er åpen for publikum.

Tautra Mariakloster er et nonnekloster under cistercienserordenen som ligger på øya Tautra i Frosta kommune. Det første klosteret på Tautra ble innviet i 1207, av munker av den samme ordenen. Ruinene etter Tautra kloster er nå et ettertraktet turist- og pilgrimsmål, og ligger ikke langt fra nonneklosteret.

Nonneklosteret ble i 1999 grunnlagt i provisoriske bygninger, før det 25. mars 2006 ble et selvstendig priorat da den permanente klosterbygningen sto ferdig. Nonnene feiret dette med en seremoni hvor de lovet å bo på Tautra Mariakloster resten av sitt liv. Tautra Mariaklosters første priorinne, søster Rosemary, ble valgt dagen etter. I klosteret bor det syv nonner og to noviser (2011).

Innsiden av klosteret, som er tegnet av Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS.

Dronning Sonja har ved flere anledninger besøkt Tautra, og hun var tilstede både ved nedleggelsen av grunnsteinen 8. mai 2003, og 12. mai 2007 da klosterets kirke ble vigslet. Arkitektene bak klosteret er Jensen & Skodvin Arkitektkontor AS, og klosteret vant prisen for Årets bygg 2006, tildelt av aktører i byggebransjen.

Cistercienserordenen søker å forsørge seg selv, og nonnene ved klosteret produserer såpe og hudpleieprodukter som de selger i besøkssenteret. Her finnes også bøker om klosteret, og en informativ utstilling om ordenen. Klosterkirken er åpen for publikum som ønsker å ta del i tidebønnene.

Lenker

Koordinater: 63.573338° N 10.605475° Ø