Tersetten «Freia»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Tersetten «Freia»
Foto: Ukjent Fra Nidaros Avholdslag 50 år: 1894 24/2 1944.

Tersetten «Freia» ble etablert i Trondheim i 1894, samme året som moderorganisasjonen ble stiftet. Tersetten var egentlig en «avlegger» av Nidaros Avholdslags sangkor, som startet opp samtidig med at om lag 40 medlemmer i Trondhjems og omegns totalafholdsforening brøt ut og dannet det mer ny-orienterte Nidaros Avholdslag.

Korister

Medlemmene i Tersetten «Freia» var alle medlemmer i Nidaros Avholdslags sangkor som igjen betinget at man måtte være medlem av Nidaros Avholdslag.

Tersetten hadde en besetning på to sopraner og to alter, som alle var med i de fem årene ensemblet besto. Dette var førstesopran Amalie Øwre, seinere gift Helseth, andresopran Georgine Sten, som seinere ble gift Haugsøen, og henholdsvis første- og andre alt; Ingeborg Christiansen, seinere gift Stene og Nicoline Fladaas, som seinere ble gift Brodahl. Fru Amy Øwre Helseth var korets solist gjennom mange år og senere dets æresmedlem.

Programmer

Tersetten var av Trondheims beste sangkrefter, og underholdt på lagets møter og fester. På en av lagets basarer i Trondheim Arbeidersamfunn oppførte tersetten Edvard Griegs «Foran Sydens kloster» med tekst av Bjørnstjerne Bjørnson. Dessuten skal den ha oppført et variert utvalg av tablåer. På en større konsert de hadde i Malvik forteller kildene ikke hvilket program de da hadde.

Slutt

I 1899 ble tersetten nedlagt; uvisst av hvilken grunn.

Kilde

  • Aspaas, Jens: Nidaros Avholdslag 50 år: 1894 24/2 1944, Trondheim U.Å. (1944)