Nidaros Avholdslags sangkor

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Koret i 1901. Vi ser dirigent Forseth midt i 2. rekke.
Foto: Anton Røske. Fra Nidaros Avholdslag 50 år: 1894 24/2 1944

Nidaros Avholdslags sangkor kom i stand ved at 40 sangere i Trondheim Totalavholdsforening kom sammen og etablerte koret som etter hvert ble kjent som landets ubestridt beste avholdssangkor [1] den 7. mars 1894. Konserter ble holdt over hele regionen; fra Møre til Nord-Trøndelag. Blant korets dirigenter framheves den første; organist H. A. Forseth, som hadde en egen god evne til å få koret til å samvirke. Men intet varer evig. Dette koret holdt i 32 år.

Rask oppstart

Da de 40 medlemmer som vedtok å bryte med Trondhjems og omegns totalafholdsforening den 24. februar 1894 synes å være samsvarende med de 40 som ikke fullt to uker seinere; 7. mars 1894, dannet Nidaros Avholdslags sangkor, kan vi nær; ganske uten videre, anta at dette var de samme personene. Enn skjønt helt sikre kan vi ikke være; bare at de 40 som etablerte seg som Nidaros` kor alle hadde vært medlemmer av Trondheim Totalavholdsforenings sangkor.

Dirigentene

Som nevnt var det organist H. A. Forseth som ble korets første instruktør. Han får stor fagnad i Nidaros Avholdslags 50-årsberetning. Blant annet roses han for sin innsats med å skolere Amy Øwre Helseths stemmemateriale. Forseth tjente altså koret fra det startet og til stafettpinnen ble overgitt herr Louis Monsen den 1. mars 1908, som i sin tur overleverte taktstokken til Arne Aune den 13. november 1911. Aune ble korets siste dirigent, han sto så å si løpet ut, til i november 1926.

Solister

Gjennom de mer enn 22 år som koret eksisterte kom det til flere fremragende korsangere. Seks av disse ble også gode solister. En av dem; fru Amy Øwre Helseth rådde over en egen, skjønn klang i stemmen, og når hun da i tillegg kjente en egen glede ved det å synge, ble dette til en stor velsignelse for instruktør Forseth, så vel som for sangeren og koret. Hun er den som gis størst ære for at koret opparbeidet seg sin status innen avholdsbevegelsen så vel som generelt innen tidens korbevegelse i Midt-Norge. Spesielt krediteres hun for sine tolkninger av en rekke av Davids salmer, men også julehymner og andre større verker var blant hennes spesiale.

Kjellrun Krogstad, seinere gift Kuløy var også en habil solist gjennom flere år. Men dirigent Forseth var også vel skåren for tungebåndet, noe som kom særlig godt til uttrykk i hans tolkninger av «Jesus,du som elsker meg» (En salme jeg per september 2014 kun finner hos mormonerne, men NB! - den finnes også i en litt annen oversettelse hos metodistene.

Formenn

Disse har fungert som styreformenn i koret: H. Renås 1 år, Steffen Olsen 1 år, Ludvig J. Aune 3 år, Simon Petersen 9 år, Gustav Stene 1 år, Anton Røske 1 år, Arne Aune 5 år, Harald Kvam 3 år, Olav Strand 5 år, Haakon Tranaas 1 år, Ingolf Blikstad 5 år og Sverre Eggen 1 år.

Korets fane

16. mai 1901 ble sangerfanen innviet. Underfogd Paulus J. Tranaas holdt en stemningsfull tale da han overrakte fanen som ble mottatt av formann Simon Petersen. Fanen var malt av Eivind Forseth, som også var medlem av laget. Kostnadene; kr. 213.35 var i sin helhet tilveiebrakt av korets medlemmer. Dessverre har det ikke lykkes å finne fanen.

De interne oppgaver

Koret assisterte først og fremst på lagets møter og fester, som i de første år var tallrike nok. Ja, så må det heller ikke forglemmes at når Nidaros Avholdslag var på turer, eller utflukter var selvsagt koret med – og gjorde veldig mye for trivselen. Men koret ble også snart etterspurt i andre lag og foreninger, på fylkesmøter, ved foredrag, basarer og aftenunderholdninger hvor blant annet «Gudbrandsdølene» ble oppført med fru Amy Øwre Helseth og fru Nicoline Brodahl som solister, assistert av Nidaros Avholdslags musikkforening.

Da Trondhjems Totalavholdsforening feiret sitt 25 års jubileum i januar 1905 ble det trykket 500 eksemplarer av en «Hilsen til Trondhjems Totalavholdslag på dens 25 årsdag fra Nidaros Avholdslag». Hilsenen var forfattet av fotograf Ludvig Adolf Bach og ble framført av koret under jubileumsfesten.

Konserter i en hel landsdel

Koret holdt en rekke konserter både i Trondheim og hva beretningen kaller distriktene; på Frosta, i Leksvik, Børsa, Heimdal, Malvik, Hommelvik, Selbu, Ytterøy, Levanger og Steinkjer.

Koret assisterte også ved organist Forseths konserter i Ila kirke og i Arbeiderforeningen. 7. februar 1904 holdtes konsert i Frimurerlogen til inntekt for de brannlidte i Ålesund. På festen for Fridtjof Nansen og hans følge i Britannia Hotels have i 1896 sang koret, og prestasjonene den gang fikk flere meget gode kritikker i pressen.

Ved hundreårsskiftet, natt til 1. januar 1901, sang koret fra paviljongen på Rådhusplassen, med Amy Øwre Helseth og fru Bentsen som solister. Dette var nok den mest høytidsfulle opptreden koret hadde. De sang inn det nye århundre med tusener og atter tusener av tilhørere som stod med blottede hoder i vinternatten.

Koret var to ganger innbudt til Kristiansund av sangkoret «Tonleik», under Kristiansunds Totalavholdsforening. Begge ganger med konserter som ble svært godt besøkt. Hyggelige turer skal det også ha vært.

Gjester

«Tonleik», sangkoret fra Kristiansund var ventet, og 1. pinsedags 18. mai 1902 tidlig morgen kl. 0630, sto koret samlet under sin fane på Brattøra for å ta imot dem. Etter et kraftig sangerhurra ble det avmarsj til Nidaros Avholdslags lokale i Tordenskjolds gt. 2, hvor det ble servert sangerfrokost. En velkomstsang som for anledningen var skrevet av fotograf Bach ble så avsunget. Kl. 1500 gikk turen til Fossestua og om kvelden var det «fest på lokalet». 2. pinsedag ble det konsertert i Arbeiderforeningens store sal og samværet ble så avsluttet med en fest i lille-salen.

Det er slutt

I november 1926 ble man enig om at sangøvelsene måtte innstilles da det var for få medlemmer og dessuten var økonomien blitt svært dårlig.

Koret bestod altså i 32 år. Og en ting står fast: Nidaros Avholdslags sangkor var kjent som landets ubestridt beste avholdssangkor.

Kilde

  • Aspaas, Jens: Nidaros Avholdslag 50 år: 1894 24/2 1944, Trondheim U.Å. (1944)

Referanser

  1. Nidaros avholdslag 50 år : 1894- 24/2 -1944 side 52