Thekla Raabe

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thekla Raabe.

Thekla Raabe (født 13. februar 1864 i Østre Toten, død 13. januar 1955) var fotograf og pianolærerinne i Østre Toten. Hun var ugift.

Hun vokste opp på garden Evenrud, som datter av doktor Franz Christian Raabe (1820-85) og Augusta Donata Mathilde f. Friis (1827-1915). Thekla Raabe begynte å fotografere mens hun bodde på Evenrud, som lå like ved Kapp, et industristed som vokste fram på slutten av 1800-tallet. På Evenrud hadde hun innredet et kott til framkalling av film og kopiering av bilder. Thekla Raabe konsentrerte fotograferingen stort sett omkring miljøet på garden Evenrud og familien. I boka En Storbygd av storebroren Jens Raabe fra 1905 ble en del av bildene til Thekla brukt.

Den ugifte Thekla Raabe bodde hjemme så lenge mora Augusta levde. Faren døde alt i 1885, mens mora levde helt til 1915. Det var Thekla som stelte for henne i alderdommen. Broren Jens skriver i slekts- og gardshistorien for Evenrud at «Min yngste søster Thekla hadde den lykke at kunne være hos hende, pleie og passe hende i hendes høie alder, og stor tak fortjener hun av sine brødre for et trofast vakthold.»

Etter at begge foreldrene var døde, flyttet hun fra Kapp til Lillo. Elisabeth Sandberg (f. 1907), datter på storgarden Gile, fikk pianoundervisning av Thekla Raabe, sannsynligvis etter at hun flyttet til Lillo. Sandberg skriver: «Pål [bror] har fortalt meg senere i livet at jeg ble betraktet som meget modig som turde gå hos en lærerinne som var så streng som frk. Raabe».

Thekla Raabe var også en av grunnleggerne av Østre Toten barnehjem for jenter (1893).

Kilder

Raabe-familiens gravsted på Hoff kirkegard.
Foto: Inger-Marit Østby (2015).