Thomas Angells Hus

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas Angells Hus
Foto: Jensens (2007).
Fra gårdsplassen
Foto: Ukjent/Nasjonalbiblioteket (1920-1925).

Thomas Angells Hus er et stort bygningskompleks i Trondheim med utleieleiligheter for eldre, bygget av byens velgjører, Thomas Albertsen Angell, i årene 1770-1772. Anlegget har i dag adressen Bispegata 2-4, men omfatter siden 1962 også Kjøpmanngata 6. Virksomheten driftes av Thomas Angells Stiftelser som også har sine kontorer i bygningskomplekset.

Thomas Angells hus var opprinnelig bygd for å kunne tilby leiligheter til eldre kvinner fra byens velstående befolkning, slik det var bestemt i Thomas Angells testamente. Nå fungerer huset mer som vanlige eldreboliger, hvor også menn har adgang.

Bygningen opptar hele kvartalet mellom Kjøpmannsgata, Bispegata, St. Jørgensveita og Kannikestrete, og er nærmeste nabo til Domkirkegården, Bispegården og Archidiaconi plass. Gården rommer 50 utleieleiligheter som varierer i størrelse fra 37 til 75 m². Thomas Angells hus inneholder dessuten en vakkert utsmykket festsal, kapell, bibliotek, samt gjesterom med soveplass for tre personer og en ny gjesteleilighet (innviet i mai 2017) med minikjøkken (frokostkjøkken) og helt nytt bad, også denne med plass for tre personer.

Stiftelsene eier også Kjøpmannsgata 6 som har 25 utleieleiligheter (bygget i 1962). Denne eiendommen vender mot Gamle Bybro og inngår som en del av bebyggelsen til Thomas Angells Hus. Eiendommene har felles hage- og uteområde.

På tomten der Thomas Angells hus ble oppført lå det før reformasjonen et Dominikanerkloster. Et populært navn på den nye store bygningen helt til våre dager har derfor vært «Klosteret». Første byggetrinn ble utført av murmester Johan Christian Neumann; senere påbygd og ombygd flere ganger. Bygningen er fredet.

Kilder


Koordinater: 63.428° N 10.39924° Ø