Gamle Bybro

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamle Bybro sett fra Bakklandet.
Foto: Rufus46

Gamle Bybro, også kalt Bybrua, er en bro over Nidelva i Trondheim. Broen forener sørenden av Kjøpmannsgata med bydelen Bakklandet.

Broen ble oppført i perioden 1683-85 som en del av Johan Caspar de Cicignons byregulering, og byggingen av Kristiansten festning. Den ble derfor tidlig kalt festningsbroen. Broa ble bekostet av Kongen (Christian V) og den ble plassert slik at den kunne nås med kanonkuler fra Kristiansten festning. Midt på broa ble det satt opp et jerngitter og på vestenden ble det bygd en byport som stod til 1816. Det ble også bygd Acisehus (toll) på begge sider av elva. Den på bysiden huset også ett av byens Corps de Garde som var borgerkompaniets vaktstyrke. Den første broen ble oppført i tre, med steinkar og brospenn.

I avisen i desember 1801 legger stiftsamtmann Gebhard Moltke ut anbud (licitation) på oppføring av ny Elsæter bro beliggende i Lade sogn i Strinda. Den nye broen skal bygges av sten etter foreliggende tegning lagt ut hos Kofoed på Abelsborg gård i Ila. Interessenter bes melde seg. Et bud kom men ble ikke antatt, og ny utlysing og frist ble satt til 8 januar 1802. Kart og bilder av området i denne perioden viser at det bare var bro der hvor Gamle Bybro nå ligger. Det ble bygd en stenbro her og Lade sogn gikk opp og forbi til Samfunnet på Bakklandssiden. Det som stiftsamtmannen utlyser og kaller for en ny Elsæter bro er da ganske sikkert den forrige broen som stod her før den som vi har i dag og altså bygd rundt 1802. Den fins på tegning og det fins også en tegning/maleri av John W. Edy som skal være fra året 1800 som i så fall er broen før der igjen, og da den tredje broen. I avisa for 14.03.1839 fortelles at Ingebrigt Ingebrigtsens plass ved Elsæter bro på Baklandgaarden er bygselsledig. Dette forsterker at Bybroa ble kalt Elsæter bro.

Dagens bro ble oppført i 1861 og tegnet av stadsingeniør Carl Adolf Dahl. Den hadde brokapper som kunne heises opp, og holdes oppe av de karakteristisk utskårne portalene slik at båtene kunne komme forbi på bysiden. Disse er i dag ikke i bruk. Broen er 82 meter lang, og hovedspennet er på 8,5 meter.

Den ble kalt/fikk navnet Gamle Bybro da Bakke Bro ble bygd som ny adkomstbro til byen lengre ned i elven i 1887.

Gamle Bybro kalles også Lykkens portal på bakgrunn av Oskar Hoddøs vals «Nidelven stille og vakker du er» fra 1940.

.

Kilder

  • Bratberg, Terje (red.): Trondheim byleksikon. Trondheim: Kunnskapsforlaget, 1996.
  • Gamle Bybrono.wikipedia.org
  • Trondhjems adresseavis desember 1801
  • Trondhjems adresseavis 14.03.1839